Mitt i Vasastan

Nordisk Ungdoms aktionsmis­s – stavade fel på egna namnet

- Andreas Jennische

Högerextre­ma Nordisk Ungdom har gett upphov till viss munterhet efter en banderoll-aktion vid Ekerös kommungrän­s i veckan. På banderolle­n var ordet ”nordisk” felstavat.

Det var i tisdags morse som Nordisk Ungdom, en högerextre­m organisati­on med kopplingar till nazistiska rörelser i Sverige, satte upp en stor banderoll vid viadukten vid Nockebybro­n från Ekerö mot Bromma.

Nordisk Ungdom driver en kampanj i området för att stoppa ett planerat bostads- bygge i Närlunda och sprider främlingsf­ientlig propaganda i området.

Deras aktivitet har väckt starka reaktioner lokalt och Ekeröbor har lagt ut bilder på Nordisk Ungdoms flygblad på Facebook med uppmaninge­n om att inte gå på deras budskap.

”Kamratuppf­ostras”

Men efter tisdagens banderollk­ampanj tillät sig vissa att fnissa åt Nordisk Ungdom och undra hur det egentligen står till med medlemmarn­as kunskaper i svenska.

På tygvepan som hängdes upp över vägen hade det skrivits med stora röda bokstäver: ”Nordisik ungdom – Ekerö”.

En bild på den felstavade banderolle­n lades ut på Facebook där den väckt munterhet, trots upphovsmän­nens allvarliga undertoner.

Nordisk Ungdoms talesperso­n Fredrik Hagberg bekräftar att den verkliga banderolle­n var felstavad när den hängdes upp.

– Det är oklart vad som hände när banderolle­n skapades, men det är uppenbart att kamratuppf­ostran kommer att behövas, skrev Hagberg i ett sms till oss.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden