Mitt i Vasastan

Kulturfest­ival utan snobberi

Suktar du efter konst du vanligtvis inte upplever eller en konstscen som bjuder på artister från ett brett spektra? I oktober bjuder Stockholm Fringe Festival på allt det där och lite till.

- Text: Emelie Nyman

Sex dagar, tio scener, 70 akter och artister från 27 länder. Ett konstnärli­gt äventyr inom bland annat musik, teater, dans, performanc­e och visuell konst. För sjunde året anordnas den multidisci­plinära scenkonstf­estivalen Stockholm Fringe Festival (Stoff ).

– Det finns mycket kultur i Stockholm, men det är mycket som är rätt snobbigt. Vi är som en slags kulturell ”underbelly” – allt är inte sött, fint och ordnat, men det är intressant och spännande och det ska man ta vara på, säger Adam J. K. Potrykus, en av festivalen­s grundare.

Årets tema handlar om att våga och tvinga sig själv att lyssna på andra människor och att låta sig se världen från deras perspektiv.

– Världen i dag är intressant, vi lever i en tid med otroligt mycket energi i luften och allt är inte positivt. Artisterna tar aktuella ämnen och gör dem till komedi, drama och dans. De gör världen till ett performanc­e- och konstsmörg­åsbord.

Stort utbud

Det är en rejäl blandning av artister som uppträder på Stoff, en del är väletabler­ade men de flesta är i början av sin karriär.

– De har en rå ärlighet som man ofta inte ser i kommersiel­la sammanhang och det är något som vi försöker ta vara på, säger Adam J. K. Potrykus.

På Stoff finns något för de flesta. För barnen uppträder Teater Gapet med ”Varning för världen!”. Den som vill vara helt ensam i publiken ska kolla på ”The Lost Hours” med 8ROJO. Och den som vill uppleva kroppsposi­tivitet ska kolla in ”En afton med Apan satt i granen”. Men utbudet är större än så.

– Man kan vänta sig unika upplevelse­r. En stig man aldrig har gått på förut. Var modig och gå och kolla på olika saker, med 70 akter kommer man hitta något man gillar. Man får ta det för vad det är, det är ganska korta föreställn­ingar som är billiga eller gratis att gå på och man får en upplevelse man aldrig mött tidigare.

Festivalen pågår den 5-10 oktober.

Vi är som en slags kulturell ”underbelly” – allt är inte sött, fint och ordnat, men det är intressant och spännande.

 ??  ?? FESTIVAL. Apan satt i granen uppträder med ”En afton med Apan satt i granen”, som beskrivs som ”En socialmedi­adarlings råa bekännelse­r.” VÄNNER FÖR EN STUND. Ingen att gå på festivalen med? Då kan du genom ”Be My Friend” välja en av Stoffs...
FESTIVAL. Apan satt i granen uppträder med ”En afton med Apan satt i granen”, som beskrivs som ”En socialmedi­adarlings råa bekännelse­r.” VÄNNER FÖR EN STUND. Ingen att gå på festivalen med? Då kan du genom ”Be My Friend” välja en av Stoffs...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden