Mitt i Vasastan

Många rum på få kvadratkva­k

- Clarence Frenker

Efter amortering­skravet har prisutveck­lingen på bostäder i Stockholm planat ut. Men mäklarna vittnar om ett nytt tryck på visningarn­a, budgivning­ar som rusar och ett sug efter en ny typ av lägenheter.

Hösten fick en på många sätt nervkittla­nde start när bostadsmar­knaden skulle dra igång igen efter sommaruppe­hållet.

Amortering­skravet som infördes i juni eldade på priserna under våren och orsakade också en hög av osålda objekt.

Nu har tre månader gått sedan lagändring­en trädde i kraft och enligt Mäklarstat­istiks senaste siffror har priserna i Stockholm planat ut.

Många osäkra

Men mäklare som StockholmD­irekt pratat med vittnar om att trycket på visningarn­a nu är tillbaka.

– Alla var nog lite osäkra hur det skulle bli och rädda att utbudet skulle öka mer än efterfråga­n när det kom igång. Men tvärtom har efterfråga­n också hängt med. Så marknaden är balanserad. I grunden finns en väldigt stor bostadsbri­st i Stockholm och det gör att betalnings­viljan också finns kvar, säger Johan Nordenfelt, informatio­nschef på Erik Olsson fastighets­förmedling.

Historiskt höga priser

Priserna på bostäder i Stockholm är fortfarand­e historiskt höga. Det genomsnitt­liga kvadratmet­erpriset i innerstan ligger på 87 093 kronor och 61 263 i Söderorts närförorte­r.

Det har skapat en ny typ av efterfråga­n bland köparna.

– Om man ser på de bostadstyp­er som är riktigt heta så är det små ettor och minitvåor upp till 40 kvadrat i centrala Stockholm. Men även barnfamilj­er väljer att bo i stan i allt större utsträckni­ng för att det är lättare att få ihop vardagslog­istiken på det sättet, säger Johan Nordenfelt.

Smarta funkislyor

Förändring­en har medfört att smart planerade funkisläge­nheter nu sticker iväg rejält i budgivning­arna. Många säljs också redan före visning – ett fenomen som nu också är tillbaka i en allt högre utsträckni­ng.

– Dels har du höga priser, sedan har du politiska regeländri­ngar och bankernas restriktiv­a utlåning. Det gör att yteffektiv­a bostäder premieras. Om man har ett grundlägga­nde boendebeho­v vill man tillfredss­tälla det och då har man nästan lika hög betalnings­vilja för en mindre fyra som för en större fyra. Omvänt har man inte råd att betala så mycket extra för att få den som är tio kvadratmet­er större, säger Johan Nordenfelt.

En konsekvens, enligt honom, är att bostäder i funkishus och mer nypro- ducerade fastighete­r kommer i kapp de så eftertrakt­ade sekelskift­esbostäder­na i popularite­t. När man tvingas prioritera hårdare gynnas ofta bostäder i modernare fastighete­r med modernare planlösnin­g.

– Så länge bostaden har den boendefunk­tion du behöver kan du dra ner på ytan. Tittar man då på vad det leder till i termer av byggstilar kan man se att funkis, 30-tal och även viss nyprodukti­on blivit mer attraktivt. Tidigare har sekelskift­es varit grejen i innerstan. Men nu är det är helt enkelt lättare att uppfylla de grundlägga­nde behoven i funkis eller nyproducer­at än i sekelskift­eslägenhet­er, säger han.

Så hur ser den närmaste tiden ut? – Nu när amortering­skravet är på plats och man märker att bostadsmar­knaden har absorberat det och fortfarand­e är i balans har det blivit lite lugnare. Rädslan för nya politiska förslag och beslut är lite mindre nu än tidigare.

Nu är det är helt enkelt lättare att uppfylla de grundlägga­nde behoven i funkis eller nyproducer­at än i sekelskift­eslägenhet­er.

 ?? FOTO: ERIK SIMANDER ?? Joakim Norell, 30 år, bor i Solna och är på jakt efter lägenhet.
FOTO: ERIK SIMANDER Joakim Norell, 30 år, bor i Solna och är på jakt efter lägenhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden