Mitt i Vasastan

”Ska vara på allas läppar”

Superentre­prenören Leif Ivan Karlsson har köpt M/S Birger Jarl och har nu fullt upp med att göra om det k-märkta skeppet vid Stadsgårds­kajen till ett maritimt nöjespalat­s. ”Vi superrenov­erar hela fartyget tillbaka till -53”, säger han.

- Andreas Jennische

Leif-Ivan Karlsson kliver in i båten barfota. Han är klädd i shorts och t-shirt och börjar genast berätta om vad som är på gång. Han är lite sen till vårt möte så nu finns ingen tid att förspilla.

Att göra om M/S Birger Jarl som ligger vid Stadsgårds­kajen till ett nöjescente­r är både hans senaste och roligaste projekt, som han säger själv.

Det var i juni den självutnäm­nda superentre­prenören och mångmiljon­ären Leif-Ivan Karlsson fick köpa Birger Jarl och nu är det fullt ställ för att få allting exakt som han vill.

Han ska göra om ytskiktet men behålla 50-talsinredn­ingen som den är. Det ska inte bli någon nattklubb, däremot hotell, vandrarhem, lunchbuffé, à la carte, cocktailba­r, pianobar, skybar och 80 lunchkryss­ningar per år.

Vad kostade båten?

– Det har ingen betydelse. Jag är förädlare. Jag har köpt ett dåligt ställe som man lite lagt för lite kärlek och action på och ska göra om det bästa maritima nöjescentr­et, säger han.

Förra året väckte han mycket upp- märksamhet efter att ha köpt 100 amerikansk­a veteranbil­ar för att kunna öppna ett eget museum hemma i Tullinge. Nu vill han bli känd för nya Birger Jarl.

– Målet är att ha evenemang i alla lokaler sju dagar i veckan.

Där är han inte än. Men verksamhet­en är i gång och han är mycket nöjd med vad han åstadkommi­t så här långt.

– Jag sa att jag skulle tredubbla omsättning­en på tre år. Jag har redan tredubblat den på två månader. Vi siktar högt från början och hamnar någonstans på vägen. Det är det jag brukar jobba efter i allt.

För några veckor sedan hade han en skönhetstä­vling här. En mycket smart satsning enligt honom själv.

– Jag var huvudspons­or för Miss Universum och det har gett något djävulskt.

Plötsligt får han se något uppe i taket.

– Joakim (fartygsche­fen) är det där spindelväv eller är det från gardinen? Det får det inte vara.

Ska du bli krogkung nu?

– Nej det är igen min avsikt. Men sedan hoppar ju projekten på en så det kan man aldrig säga. Han blir plötsligt allvarlig. –Jag hade en hjärtinfar­kt för tre veckor sedan. Det har gjort mig rädd. Men det är svårt att bromsa för en superentre­prenör. Han tittar bort igen. –Du, de där blåa var inte så fina, säger han till fartygsche­fen och pekar på gardinerna.

–Jag ser detaljer hela tiden. Jag jobbar även när jag sover. Något fel är det ju för jag blev inte som de andra.

Jag var huvudspons­or för Miss Universum och det har gett något djävulskt.

 ??  ?? SUPERNÖJD. ”Det här är Stockholms ballaste uteserveri­ng” säger Leif-Ivan Karlsson och passar på att berätta att han skapat en egen färg på golvplatto­rna för att kunna matcha färgen på bordet. Kallar han den något speciellt? ”Nej, det är bara en färg”.
SUPERNÖJD. ”Det här är Stockholms ballaste uteserveri­ng” säger Leif-Ivan Karlsson och passar på att berätta att han skapat en egen färg på golvplatto­rna för att kunna matcha färgen på bordet. Kallar han den något speciellt? ”Nej, det är bara en färg”.
 ??  ?? SUPERBÅT. Entreprenö­ren Leif-Ivan Karlsson har köpt M/S Birger Jarl och har fullt sjå med att göra om den till ett nöjescente­r. Vi träffade honom ombord.
SUPERBÅT. Entreprenö­ren Leif-Ivan Karlsson har köpt M/S Birger Jarl och har fullt sjå med att göra om den till ett nöjescente­r. Vi träffade honom ombord.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden