Mitt i Vasastan

Kinamat på riktigt

SMAKRIK APP. Här finns världens mat – som den ska smaka Vill du käka riktig kinesisk mat, som smakar som den gör i Kina? Det finns faktiskt ett sätt att göra det på här i Stockholm.

- Text: Michael Toll Foto: Ylva Bergman

Du får möjlighet att personlige­n träffa kocken som lagar maten du äter. De tycker verkligen det är roligt att erbjuda stockholma­re mat från sitt hemland.

Till att börja med: Tre små rätter – inte kinamat Buffé – inte kinamat Friterad banan – inte kinamat Sötsur sås – inte kinamat. Det här är kanske det första du tänker på när kinamat kommer på tal, och det som serveras på majoritete­n av kinesiska restaurang­er i Sverige. Men mat som man äter i Kina? Nej, egentligen inte.

– De kör på säkra kort, men det smakar inte som maten i Kina gör, säger Shu Wei, kines som bor och jobbar i Stockholm sedan 2010.

Ska smaka som ”hemma”

Han ville erbjuda stockholma­re en möjlighet att äta mat, som smakar som den gör i sitt hemland. Han startade därför appen ”Gastronaut”, där man kan beställa mat lagad av utländska hemmakocka­r bosatta i Stockholm.

– De är matentusia­ster som lagar mat på samma sätt som där de kommer från, säger Shu Wei.

Iris Sommarsby är en av de populärast­e kockarna som erbjuder sin mat via Gastronaut. När hon flyttade till Sverige saknade hon smakerna hemifrån och började därför laga själv. Hon visade sig ha stor talang för matlagning.

– Jag kommer från Sichuan, som kallas för matens huvudprovi­ns i Kina, så mat har alltid haft en central roll även om jag själv inte har lagat, säger Iris samtidigt som hon förbereder färsk hemgjord tofu, bräserad anka och den i Kina klassiska kycklinggr­ytan ”Sichuan Koushui Chicken”. Senare ska rätterna levereras till folk som beställt lunch via appen.

Tjänsten ”Gastronaut” är hyfsat ny men har redan runt 3 700 aktiva användare i Stockholm och uppemot 100 aktiva kockar som lagar mat. Majoritete­n är kineser men alla som vill laga och erbjuda riktig hemlagad mat är välkomna. Maten får du hämta på en förutbestä­md plats på stan.

– Tanken är att det här även ska vara socialt. Du får möjlighet att personlige­n träffa kocken som lagar maten du äter. De tycker verkligen det är roligt att erbjuda stockholma­re mat från sitt hemland, säger Shu Wei.

Brist på ingrediens­er

Glädje och passion är en viktig ingrediens i matlagning. Enligt YuSie Rundkvist Chou, som är lite av en expert på kinesisk mat och bland annat har gjort radiodokum­entären ”Äkta svensk kinamat”, är det just bristen på dessa ingrediens­er som gjort att svenska kinakrogar serverar ”tråkig” mat.

– För många handlade det snarare om att försörja sig i ett nytt land än ett intresse och lust att laga mat, säger hon. Det finns fler anledninga­r. – Till en början fattades det väldigt många ingrediens­er. Vitlök fanns bara på apoteket, soja och andra grönsaker saknades helt. Man

’Gastronaut’ skapades för att matentusia­ster skulle kunna bjuda folk i Stockholm på mat de själva älskar från sina hemländer.

var tvungen att kompromiss­a, säger YuSie Rundkvist Chou.

Hon har självt använt Gastronaut för att få tag på riktig kinamat, men de senaste åren har även många av stans krogar blivit betydligt bättre.

– Det är fler som vågar sticka ut. Och nu lönar det sig. Det finns en stor kinesisk kundkrets och det sprider sig direkt om någon krog serverar genuin kinesisk mat, säger hon.

Shu Wei är bara tacksam till att det finns en konkurrens till hans tjänst.

– Ja, verkligen. För mig handlar det inte om pengar. ”Gastronaut” skapades för att matentusia­ster skulle kunna bjuda folk i Stockholm på mat de själva älskar från sina hemländer.

Och om jag vill ha friterad banan, hur gör jag då?

– Då får du vända dig någon annanstans, för sådana rätter lagar ingen av kockarna jag känner, skrattar Shu Wei.

 ??  ?? SMAK AV SICHUAN. Iris Sommarsby lagar kinesisk mat
SMAK AV SICHUAN. Iris Sommarsby lagar kinesisk mat
 ??  ?? och säljer via appen Gastronaut. Här serverar hon appens grundare Shu Wei.
och säljer via appen Gastronaut. Här serverar hon appens grundare Shu Wei.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden