Mitt i Vasastan

”Rekordlåga nivåer” – barn i innerstade­n spolar kröken

Den positiva trenden fortsätter – innerstads­ungdomarna dricker allt mindre alkohol och färre använder tobak.

- Emelie Nyman 08-545 870 73 emelie.nyman@direktpres­s.se

Det är mestadels positiva uppgifter som framkommer i den senaste Stockholms­enkäten, där elever i årskurs 9 och årskurs 2 på gymnasiet svarar på frågor om alkoholoch drogvanor samt skolsituat­ion, brottsligh­et, trygghet och psykisk hälsa. Resultaten, stadsdels för stadsdel, presentera­des igår.

Visserlige­n är det fler ungdomar i innerstan som dricker alkohol och röker jämfört med unga i Stock- holms övriga stadsdelar, men trenden håller ändå i sig och visar på en minskning –allt färre innerstads­ung domarröker, använder snus och dricker alkohol.

– De här nivåerna vi ser är rekordlåga, säger Mia Eriksson, prevention­s samordnare inom staden.

Fler föräldrar säger nej

De som dricker alkohol får oftast tag i den via äldre kompisar eller deras syskon medan färre köper smuggelspr­it.

Dessutom visar enkäten att ungdomarna som har tillåtelse av sina föräldrar att röka och dricka minskar. Också det positivt eftersom forskning visar att ju mer tillåtande en förälder är desto mer dricker och röker barnet, enligt Mia Eriksson. Hon säger också att det ofta dricks mer i områden där det är bättre ställt ekonomiskt.

Enkäten visar på en del lokala skillnader mellan innerstads­delarna. Flickor i årskurs 9 på Östermalm röker i högre utsträckni­ng än i övriga innerstan medan fler pojkar i andra r i ng på Kungsholme­n dricker, jämfört med mätningen för två år sedan.

 ?? FOTO: JOHANNA BERGLUND ?? FÄRRE UNGDOMAR SUPER. Det visar den senaste Stockholms­enkäten.
FOTO: JOHANNA BERGLUND FÄRRE UNGDOMAR SUPER. Det visar den senaste Stockholms­enkäten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden