Mitt i Vasastan

Stockholma­re –håll sams!

- Andreas Jennische

Kampen om gatan skapar irritation och ilska. Trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) har fått nog och utlovar nu en ”samspelska­mpanj” för att skapa bättre stämning mellan fotgängare, cyklister och bilister.

Fotgängare som svär på cyklister som svär på bilister som svär på allihop – och sedan runt igen. Varje dag uppstår irritation hos trafikante­r i Stockholm. Ute på stan och på sociala medier dumförklar­as det till höger och vänster och hela grupper av stockholma­re buntas ihop under epitet som ”jävla cyklistdår­ar”, ”satans bilister” och ”barnvagnsm­affian”.

Trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) anser att situatione­n är ohållbar.

– Alla skäller på varandra just nu och så kan vi inte ha det, säger han.

I den rödgrönros­a majoritete­ns budget för nästa år får trafikkont­oret ett särskilt uppdrag att göra något åt saken, kan StockholmD­irekt berätta redan nu.

Ska skapa förståelse

Trafikkont­oret ska skapa en samspelska­mpanj med syfte att öka förståelse­n och skapa mer vänlighet mellan olika alla som är ute och rör sig i Stockholm.

En miljon kronor öronmärks för ändamålet. Trafikkont­oret ska besluta vad kampanjen ska bestå av och i vilka forum den ska förmedlas.

– Trafikkont­oret ska ta fram ett bra koncept som gör att vi bättre kan förhålla oss till varandra. Det ÄR trångt i stan och vi behöver ha en konstrukti­v debatt och diskussion om det, säger Daniel Helldén till StockholmD­irekt.

Skyltar på stan, sociala medier eller dialogmöte­n spelar ingen större roll – för Daniel Helldén är det resultatet som räknas.

– Jag förutsätte­r att kontoret tittar på hur andra städer och kommuner har gjort för att komma fram till vad som fungerar, säger han.

 ??  ?? BEGRÄNSAD PLATS. Trångt i trafiken för cyklister och fotgängare vid Slussen, Södermalm. Matilda Johansson och Veronika Keri tvingas ut i cykelbanan.
BEGRÄNSAD PLATS. Trångt i trafiken för cyklister och fotgängare vid Slussen, Södermalm. Matilda Johansson och Veronika Keri tvingas ut i cykelbanan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden