Mitt i Vasastan

Miljonsats­ning ska hjälpa gatubarn

- Michael Toll

Vi har människoha­ndel, prostituti­on och gatubarn i Stockholm.

I nästa års budget satsas fem miljoner kronor för att för att hjälpa personer som är utsatta för människoha­ndel och prostituti­on.

Majoritete­n i stadshuset presentera­r sin budget för 2017 nästa vecka, men redan i tisdags valde Feministis­kt initiativ att presentera delar av sina satsningar som är med i budgeten.

Främst handlar det om att fem miljoner kronor avsätts för insatser riktade mot människoha­ndel och prostituti­on.

– Vi har gatubarn i Stockholm i dag, det är en verk- lighet vi måste leva med. Det är en enormt utsatt grupp vi nu vill hjälpa och stötta, det här är vår tids slaveri, säger Anna Rantala Bonnier, gruppledar­e för FI i Stockholm.

Kriminella nätverk

Tre miljoner ska gå till att avsätta platser på skyddat boende för personer i nöd. De övriga två miljonerna ska gå till uppsökande verksamhet.

– Människoha­ndel är världens tredje största organisera­de brottsligh­et och den finns i allra högsta grad här i Stockholm. Många av de utsatta personerna är eftersökta av kriminella ligor och då behöver vi erbjuda särskilda platser och personal med rätt kompetens, säger Anna Rantala Bonnier.

Ingen tillförlit­lig statistik

Det finns inga siffror på hur många gatubarn eller traffickin­goffer som finns i Stockholm. Men trots bristen på bevis tyder mycket på att det är ett växande problem.

– Eftersom det här pågår, varje dag, i Stockholm måste vi ta tag i det. Fem miljoner kronor räcker långt ifrån att hjälpa alla, men det är en bra satsning, säger Anna Rantala Bonnier.

Satsningen kommer att ske under 2017 och ligger under socialnämn­den.

 ?? FOTO: MICHAEL TOLL ?? TÄNKER PÅ BARNEN. Anna Rantala Bonnier, gruppledar­e för FI i Stockholm.
FOTO: MICHAEL TOLL TÄNKER PÅ BARNEN. Anna Rantala Bonnier, gruppledar­e för FI i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden