Mitt i Vasastan

Nazist-propaganda­n har ökat dramatiskt i staden

- Christoffe­r Röstlund Jonsson

Klistermär­ken som hyllar Hitler. ”Vakna”. ”Nationalso­cialistisk zon”.

Avsändaren för den klottrade propaganda­n är en nazistisk organisati­on och antalet aktioner ökat extremt den senaste tiden.

Nazistiskt klotter har ökat dramatiskt i stan senaste åren. Spridninge­n syns i innerstan, men framför allt i Söderort.

Förra helgen klottrades flera skolor i Söderort fulla med högerextre­ma budskap. Ett i raden av flera attacker. Avsändaren är alltid samma militanta nazistiska organisati­on.

På trafikkont­orets klotterenh­et säger Peter Sandberg att antalet aktioner från samma organisati­on har varit ”ganska extremt de senaste två, tre veckorna”, trots att det inte går att säga exakt hur många av anmälninga­r som är nazistiska, eftersom staden inte bokför dem under någon egen kategori.

Kollegan Ann-Charlotte Österberg förklarar:

– Sådant här behandlas som akuta ärenden av stötande natur. Det inbegriper allt som är rasistiskt eller vulgärt. Det kan vara snop- par på lekredskap i en park eller ”Emma är en hora” skrivet på en vägg. Men dessa akuta ärenden har väldigt ofta med just nazism att göra, säger hon.

”En stor ökning”

Om läget bedöms som akut ska klottersan­erare vara på plats inom tre timmar.

– Det är en stor ökning av deras propaganda den senaste tiden. Och det är inga slarvigt sprayade hakkors. Utan det är samma budskap och loggor spraymålad­e med schablon, eller klistermär­ken, säger Ann-Charlotte Österberg.

 ??  ?? Stadens statistik visar att aktionerna ökar. Hitintills under 2016 har de tagit emot 301 anmälninga­r om klotter som klassas som akuta. Det är en ökning mot 2015, då det inkom 144 stycken på hela året. Och Söderort leder: 256 anmälninga­r har inkommit...
Stadens statistik visar att aktionerna ökar. Hitintills under 2016 har de tagit emot 301 anmälninga­r om klotter som klassas som akuta. Det är en ökning mot 2015, då det inkom 144 stycken på hela året. Och Söderort leder: 256 anmälninga­r har inkommit...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden