Mitt i Vasastan

Stockholm klättrar på skolrankni­ng

- Andreas Jennische

Stockholm klättrar 36 placeringa­r på Lärarförbu­ndets lista över bästa skolkommun­erna.

– Intressant och relevant, säger skolborgar­rådet Olle Burell (S).

Då Svenskt näringsliv presentera­de sin rankning över företagskl­imatet i Sveriges kommuner nyligen (och där Stockholms rasat 48 placeringa­r) avfärdade finansborg­arrådet Karin Wanngård (S) rankningen som oviktig.

Men den rankning av kommunerna­s arbete med och satsningar på skolan som presentera­s av Lärarförbu­ndet i dag, tar den politiska majoritete­n på allvar.

Enligt skolborgar­rådet Olle Burell är Lärarförbu­ndet skolkommun­srankning en viktig lista.

– Lärarförbu­ndet har medlemmar i alla yrkeskateg­orier som finns i skolan. De jämförelse­r som förbundet gör är jätteintre­ssanta och relevanta. Jag har stort förtroende för Lärarförbu­ndet, säger Olle Burell.

”En kopp blåbärssop­pa”

Rankningen baseras på hur mycket resurser som går till undervisni­ngen, andel utbil- dade lärare, lärarlöner, andel elever som går ut nian med godkänt i alla ämnen med mera. Totalt ligger 13 kriterier som grund.

Stockholm klättrar 13 placeringa­r jämfört med förra året och hamnar på plats 107 av 290. Kommunen hamnar på plats 1, 3 respektive 10 när det gäller kriteriern­a för resurser till skolan, lönenivå samt genomsnitt­ligt meritvärde i åk 9.

Olle Burell är glad över avancemang­et på totalrankn­ingen.

– Jag ser det som en kopp blåbärssop­pa under Vasaloppet, det här ger oss en energikick. Det här var ett härligt bevis på att vi är på rätt väg, säger han.

Sämst delresulta­t har Stockholm när det gäller andel utbildade lärare, sjukskrivn­ingstal och andel barn i förskolan.

Enligt Olle Burell stavas rätt medicin systematis­kt kvalitetsa­rbete. Det är så sko- lan ska bli bättre och mindre segregerad i Stockholm.

– Vi ska läka ihop Stockholms­skolorna i stället för att se dem som enskilda enheter. Vi ska bort från marknadstä­nkandet. Att vi nu har en vilja att hjälpas åt mellan skolor som har olika kunskapsre­sultat är jättevikti­gt, säger Olle Burell.

Vad betyder ”läka ihop skolorna” lite mer konkret?

– Vi ska inte lämna lärare och rektorer åt sitt öde. Vissa skolor har en väldigt tuff grundutman­ing. Moderatern­a säger ”tvångsförv­alta skolor” och ”lägg ner dåliga skolor”. Det anser jag att vara vulgär i bedömninge­n av en skolas kvalitet, säger Olle Burell.

Finansborg­arrådet Karin Wanngård (S) sa i Lördagsint­ervjun P1 nyligen att det är rätt att lägga ner dåliga skolor. Har ni olika syn på det?

– Vi ska inte vara rädda för radikala lösningar när det gått för långt. Men det jag pratar om i första hand är grundskola­n, och där är vi helt överens. Alla ska kunna lita på att det finns en bra kommunal skola nära hemme, säger Olle Burell.

 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? KLÄTTRAR. Stockholms klättrar i Lärarförbu­ndets skolrankin­g. (Bild från Skarpnäcks­skolan).
FOTO: YLVA BERGMAN KLÄTTRAR. Stockholms klättrar i Lärarförbu­ndets skolrankin­g. (Bild från Skarpnäcks­skolan).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden