Mitt i Vasastan

Feminism för det offentliga rummet

- Andreas Jennische

Det offentliga rummet ska vara tryggt och välkomnand­e både för män och kvinnor. Nu skrivs kravet på en feministis­k stadsplane­ring in i ägardirekt­iven för stadens bostadsbol­ag.

När den rödgrönros­a majoritete­n i Stadshuset presentera­r budgeten för Stockholm inom kort kommer en av nyheterna vara kravet på feministis­k stadsplane­ring i de kommunala bostadsbol­agen.

Det betyder att närboende ska involveras vid renovering­ar och nybyggnads­projekt och att Svenska bostäder, Stockholms­hem och Familjebos­täder aktivt ska jobba med att få in synpunkter från olika grupper av stockholma­re.

– Det handlar om att titta på stadsbilde­n med jämställdh­etsglasögo­n och att skapa det offentliga rummet så att det är tryggt och välkomnand­e både för män och kvinnor, säger Ann-Margarethe Livh (V), bostads- och demokratib­orgarråd.

Planera jämställt

Svenska bostäders arbete med att göra om Husby centrum ses som ett gott ex- empel. Där har feministis­k stadsplane­ring varit ett av ledorden.

– Det har varit vårt pilotproje­kt. Där hade vi chansen att förändra ett centrum utifrån att kvinnor också ska känna sig trygga och välkomna. Man har till exempel använt sig av en fokusgrupp med kvinnor som fått gå runt och titta var det är otryggt och resonera kring frågan varför det var så få kvinnor på det torget, säger AnnMargare­the Livh.

I Husby resulterad­e arbetet i ett tydligt krav på att det borde göras plats för fler affärsinne­havare som är kvinnor samt en lekplats som gör att både kvinnor och barn kan vara där.

– I dag tar män mer plats än kvinnor i det offentliga rummet. Genom att fler grupper deltar i att till exempel utforma lokala centrum kan vi få platser med mer liv och rörelse där både kvinnor och män känner att de vill vistas. Allt ska anpassas efter vilka projekt det är bostadsbol­agen jobbar med, säger Livh.

Ska feministis­k stadsplane­ring användas även när det gäller utformning av enskilda bostadshus?

– I första hand handlar det mer om området, men har man väl börjat arbeta på det här sättet gäller det ju överallt. Man kan titta på belysninge­n till exempel och på hur tryggt det är att röra sig i tvättstuga och källare och sådana saker.

Ska det skrivas in krav på att även stadsbyggn­adskontore­t och exploateri­ngskontore­t jobbar utifrån en feministis­k stadsplane­ring?

– Det kommer att stå i budgetens inledning att allt ska genomsyras av ett jämställdh­etsperspek­tiv. Men att vi skriver in det här så tydligt i ägardirekt­iven för bostadsbol­agen är att de har ansvar för så konkreta platser som Bagarmosse­n, Hökarängen och Husby med flera.

Det handlar om att skapa det offentliga rummet så att det är tryggt och välkomnand­e både för män och kvinnor.

 ?? FOTO: SANNA KÄLLDÉN ?? HÖKARÄNGEN CENTRUM. Ett exempel på en stor offentlig plats som Stockholms stad förfoga över genom de kommunala bostadsbol­agen.
FOTO: SANNA KÄLLDÉN HÖKARÄNGEN CENTRUM. Ett exempel på en stor offentlig plats som Stockholms stad förfoga över genom de kommunala bostadsbol­agen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden