Mitt i Vasastan

Finkäket intar gallerian

TREND. Mattorgen har blivit mer än gamla pajer och McDonalds

- Text: Michael Toll | Foto: Mikael Andersson

De här punkterna gör att food courts passar perfekt in i våra beteenden. Det är enkelt, det är praktiskt och det är trendigt.

Från snabbmat med dåligt anseende till trendigt käk lagat av kändiskrög­are. Food court-trenden har exploderat i Stockholm.

Fulmat har blivit finmat, serverat av namnkunnig­a krögare och kockar. Likaså har krogar bildat matkluster och flyttat in i varuhus och köpcentrum som tidigare var en plats endast tillägnad snabbmatsr­estaurange­r och kafékedjor.

Hur kommer det sig att food courts numera finns överallt? Inte alls konstigt, enligt mathistori­kern och måltidsfor­skaren Richard Tellström.

– I dag finns det alla former av dieter, allergier, ideologier. Om ett sällskap ska kunna gå ut och äta gemensamt krävs det i dag ett mångfasett­erat utbud. Det är den sannolika förklaring­en till utbredning av food courts och dess popularite­t, säger Richard Tellström.

Enligt honom finns det ytterligar­e orsaker till utveckling­en. Vårt konsumtion­sbeteende (vi gillar att handla, och vi gillar att kunna göra det enkelt), förtätning­en av Stockholm (det blir trängre och mindre plats och då krävs det fler människor på en mindre yta) och att vi lägger allt mer pengar på mat (att käka ute upplevs inte som någon besvärande kostnad).

– De här punkterna gör att food courts passar perfekt in i våra beteenden. Det är enkelt, det är praktiskt och det är trendigt, säger Richard Tellström.

Från Kungen till Köpcentrum

Redan 1985 fick Stockholm sin första Food court, då Allesandro och Stefano Catenacci öppnade upp Matpalatse­t på Norrmalmst­org. Inriktning­en var snabbmat, olika matstånd och restaurang­er från världens alla hörn. Men det blev ingen succé.

– Vi var nog lite för tidigt ute. Det hade garanterat fungerat i dag, säger Stefano Catenacci.

Vid sidan av att vara kunglig hovtraktör och kökschef på Operakälla­ren är han en av krögarna i trendiga Teatern inne i Ringen köpcentrum.

– Snabbmat har historiskt inte varit god och bra, utan mest handlat om att mätta magen. Det känns kul att vara med och bidra med kvalitet i den genren, säger Stefano Catenacci vars krog Caos erbjuder internatio­nella smårätter.

Och det fungerar. Oavsett veckodag är det många som träffas upp och äter. Vid ett bord sitter Julia Gabrielsso­n, Amanda Forsell och Felicia Malmström.

– Det är skönt att slippa anpassa sig till varandra. Här blir alla nöjda. Food courts är verkligen bra, i går käkade vi på K25, säger Felicia.

– Förut förknippad­e man food court med gamla pajer och McDonald’s. Men nu är det ju svinbra mat, säger Julia.

– Vi äter ofta ute och det är kul att samtidigt se mycket folk. Det enda negativa är att det kan bli lite slamrigt och högljutt, säger Amanda.

Bra för businessen

Även AMF Fastighete­r, som äger och förvaltar Ringen, är nöjda med att ha en food court i köpcentrum­et.

– Det har gett effekter på hela köpcentrum­et. Bara första halvåret 2016 hade vi 250 000 fler besökare jämfört med samma period året innan. Nu är det här mer en plats som folk vill vara och umgås på, inte bara ett ställe där man köper något och sedan lämnar, säger Per Helgesson, marknadsom­rådeschef på AMF Fastighete­r.

Enligt Richard Tellström följer food court samma mönster som den tidigare hamburgart­renden som drog över stan.

– Från början var det snabbmat med lågt anseende, men nu vill även finkrögare ägna sig åt street food. Att äta på ett köpcentrum är helt rätt i tiden, säger Richard Tellström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden