Mitt i Vasastan

Compact living

-

Kubik-principen

Tänk kubik i stället för kvadratmet­er. Hur kan alla hörn utnyttjas i lägenheten? Och vad kan byggas uppåt? En takhöjd på 3, 5 meter kan vara mer värt än några illa planerade extra kvadratmet­er.

Öppen planlösnin­g

Kan köket integreras med vardagsrum­met eller hallen och på så sätt frigöra ett extra rum? Att öppna upp och integrerar ytor med varandra är en lösning för skapa nya användbara utrymmen i hemmet.

Riv ut köket helt

I dag spenderar vi allt mindre tid vid spisen och kökets roll i de urbana hemmen håller på att förändras. I storstäder som New York och Hong Kong, där det finns en etablerad kultur av att äta hämt- och utemat, är det vanligt att riva ut köken helt till förmån för mer boyta. Det är ett inte helt otänkbart scenario i Stockholm i framtiden. Den nytänkande kan göra det redan nu.

Släng ut tv:n – eller ge den en ny plats

Tv:n har i alla år varit vardagsrum­mets centrala punkt och mer eller mindre styrt möbleringe­n. I dag har tekniken skapat nya vanor och beteenden vilket gjort att tv:n spelat ut sin roll som hemmets lägereld. Flytta in tv:n i sovrummet i stället och bulla upp med kuddar i sängen så har ni en nytt tv-rum och samtidigt fått mer sociala ytor i vardagsrum­met.

Barnen måste ha egna rum – eller?

Utvärdera din familjs boendebeho­v och fundera på hur ni själva lever. Måste barnen ha varsina rum eller kan de dela och i stället få en egen hörna i vardagsrum­met? Det blir också lätt att tro att barnen ska ha egna skrivbord för att läsa läxor. Men i de flesta fall sitter de ändå vid köksbordet. Ifrågasätt helt enkelt normerna.

Utveckla hemmet med ny teknik

Tag hjälp av teknikens möjlighete­r och satsa på att optimera funktioner­na i ditt hem. Kanske är familjesit­uationen sådan att du behöver ett extra krypin varannan vecka? Skaffa då flyttbara väggar eller skjutbara möbler . Skapa en trygg och mysig plats, “ett eget Thailand så du inte behöver längta bort till paradiset”.

Rensa ut

Att rensa ut är nyckeln till ett effekivt compactliv­ing boende. Bor man trångt måste man bli mer noga och tänka på vad man plockar in i hemmet. Det finns också en miljömässi­g aspekt i att det som finns i hemmet ska hålla längre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden