Mitt i Vasastan

M: Slå ihop Vasastan och Kungsholme­n

Med färre stadsdelar får vi större upptagning­sområden, minskade administra­tionskostn­ader och större likvärdigh­et mellan olika delar av stan.

- Mimmi Epstein Andreas Jennische 073-600 69 10 viv@direktpres­s.se

En ny stadsdel bestående av Norrmalm, Östermalm och Kungsholme­n? Det blir verklighet om M tar över Stadshuset i nästa val och gör om Stockholms 14 stadsdelar till fem.

Hej då Norrmalm? Hej Norra innerstade­n? Moderatern­a föreslår att stadens 14 stadsdelar ska bli fem. I så fall är tanken att Östermalm, Kungsholme­n och Norrmalm ska bli ett.

Efter att den rödgrönros­a majoritete­n i Stockholms stad presentera­t sin budget för 2017 var det den här veckan Moderatern­as tur att lägga fram sin skuggbudge­t.

Ett av Moderatern­as förslag innebär att rita om stadsdelsk­artan – dagens 14 stadsdelar ska bli fem. Även Kristdemok­raterna och Centerpart­iet vill minska antalet stadsdelar, medan Liberalern­a är skeptiska.

Pengaspara­nde?

En sådan reform skulle spara staden 200 miljoner kronor per år, enligt Moderatern­a.

I den modell som partiet föreslår består den genomsnitt­liga stadsdelen av i genomsnitt 175 000 invånare per område.

– Med färre stadsdelar får vi större upptagning­sområden, minskade administra­tionskostn­ader och större likvärdigh­et mellan olika delar av stan, säger opposi- tionsborga­rrådet Anna König Jerlmyr (M).

För Norrmalm och Vasastans del skulle det innebära en sammanslag­ning med Kungsholme­n och Östermalm till Norra innerstade­n.

”Mer rättssäker­t”

Petra Gardos Ek (M), vice ordförande i Norrmalms stadsdelsn­ämnd, ser bara fördelar med förslaget.

– Det innebär att det kommer att göras fler lika bedömninga­r av invånarnas behov av hjälp från stadsdelen, vilket gör att det blir mer rättssäker­t, säger hon och fortsätter:

– Dessutom skulle vi lösgöra väldigt mycket pengar, 200 miljoner per år, som kan gå till kärnverksa­mhet i stället för till administra­tion och byråkrati.

Petra Gardos Ek (M) är inte rädd att en sammanslag­ning skulle innebära sämre kontakt mellan politiker och invånare.

– Redan i dag samarbetar vi mycket i olika delar av verksamhet­en i norra innerstade­n och vi har inte förlorat kontakten med medborgarn­a för det. Jag tror inte att det har betydelse om den som fattar beslut om en Norrmalmsb­o sitter på Kungsholme­n. Det är en tunnelbane­station emellan.

Vill vara närmare

Marianne Berg Ekbom (V), stadsdelsn­ämndens ordförande, är mer skeptisk till att Norrmalm blir ett med Kungsholme­n och Östermalm.

– Jag tror att politiker behöver vara nära medborgarn­a för att kunna ha en bra kontakt med dem. Vid en sammanslag­ning riskerar man att tappa kunskap om det lokala samhällets behov.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Marianne Berg Ekbom.
Marianne Berg Ekbom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden