Mitt i Vasastan

Hon visar dig Vasastans mest skrämmande skrymslen

- Mimmi Epstein

Det närmar sig Halloween, men vilka är Vasastans läskigaste platser? Skräcknove­llisten och Vasastadsb­on Kristina Nordström Töyrä vet vilka ställen man bör undvika om man inte gillar spöken.

I fjol vann Vasastadsb­on Kristina Nordström Töyrä en novelltävl­ing och fick sin novell publicerad i skräckanto­login ”På denna grund”. Alla historier utspelar sig i ett fiktivt hus norr om Hallandsås­en, men vi bad Kristina om tre läskiga platser i våra kvarter.

1. Johannes kyrkogård Min dotter går i skolan i närheten och barnen leker där på dagarna men att gå där på kvällen bland gravarna är inte så kul... Där finns minnessten­en över Skevikarna – en sekt som uppstod på 1700-talet i Finland. De levde på Skeviks gård på Värmdö och sektens begravning­ar skedde på natten på Johannes kyrkogård. Liken kastades över muren och grävdes ner dagen därpå utan någon ceremoni.

2. Spökparken (Drottningg­atan 116) Den är anonym och syns knappt från gatan. Det sägs att Knigge som bodde här på 1700-talet var så grym att när han dog så kom djävulen och hämtade honom i droska. 1907 hittades en omålad, enkel kista med järnhandta­g och ett orubbat skelett inuti i parken. Tron på spöken är, trots den kusliga aspekten, egentligen romantisk – den speglar hoppet om att det finns något efteråt och bottnar nog i dödsångest.

3. Tunnelgata­n Där Olof Palmes mördare ska ha sprungit. Jag tycker alltid att det är läskigt att gå genom tunneln och gå de där trapporna upp. När jag går igenom tunneln funderar jag ofta på om han inte sprang där i stället för att ta trapporna och på vad väggarna hade sagt om de kunde tala.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIMMI EPSTEIN ?? SPÖKHISTOR­IA. Kristina Nordström Töyrä på baksidan av Schefflers­ka palatset i Spökparken – enligt henne en av stans läskigaste platser.
FOTO: MIMMI EPSTEIN SPÖKHISTOR­IA. Kristina Nordström Töyrä på baksidan av Schefflers­ka palatset i Spökparken – enligt henne en av stans läskigaste platser.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden