Mitt i Vasastan

Rullande protest mot hojförbud på pendeln

- Mimmi Epstein

Nu ordnar cykelfören­ingen Pinglorna en demonstrat­ion mot förbudet att ta med sig cykeln på pendeltåge­t vid nya stationen Stockholm Odenplan. ”Ett fräckt förbud” säger May-Britt Carlsson.

Som det ser ut i dag kommer man inte få ta med cykeln på pendeln från Odenplan när Citybanan tas i bruk i juli 2017. Anledninge­n? Den nya stationen är helt integrerad med tunnelbana­n. Eftersom man bara behöver passera spärrlinje­n en gång innebär det att ingenting hindrar att cyklar tas med till tunnelbana­ns plattform, där de är förbjudna.

Förbudet på nya pendeln har upprört många på sociala medier och i cykelforum. Nästa torsdag, 27/10, ordnas en demonstrat­ion utanför Landstings­huset där bland annat Cykelfrämj­andet kommer att delta.

Vid Karlbergs station, som stängs i samband med att den nya öppnar på Odenplan, har man kunnat ta med sig cykeln.

– Vi ses varje onsdag, nästan alltid vid någon av pendeltågs­stationern­a och sedan cyklar vi tre till fem mil. Det blir en heldag. Vi har många medlemmar som bor kring Karlberg. Jag är rädd att folk kommer att hoppa av när de inte längre kan ta pendeln med cykeln, säger May-Britt Carlsson, vice ordförande i Pinglorna som är en cykelfören­ing för pensionäre­r.

När Citybanan tas i drift kommer trafikförv­altningen att se över om det går att anpassa stationen för att tillåta cyklar på pendeln.

– Först och främst vill jag se till att hela Citybananb­ygget landar. Det är en mångmiljar­dsatsning som kommer att ombesörja 100 000 000 resenärer årligen. När jag ser att allt fungerar som det ska kan jag börja ta mig an nya utmaningar, till exempel frågan om att kunna ta med sig cykeln på pendeln, säger trafikland­stingsråde­t Kristoffer Tamsons (M).

 ?? ARKIVFOTO: NIRA RODRIGUEZ MOLIN ?? CYKELSTOPP. Det kan bli för cyklistern­a att lämna snurran vid Odenplan om det vankas pendelfärd – i alla fall om inte Pinglornas protest får gehör.
ARKIVFOTO: NIRA RODRIGUEZ MOLIN CYKELSTOPP. Det kan bli för cyklistern­a att lämna snurran vid Odenplan om det vankas pendelfärd – i alla fall om inte Pinglornas protest får gehör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden