Mitt i Vasastan

DIF-fan och politiker: Stoppa huliganism med mer stöd

- Andreas Jennische

Nu får det vara nog. Staden måste göra mer för att få bort stöket på fotbollslä­ktarna, anser Djurgårdss­upportern Daniele Fava (L).

Daniele Fava (L) är Djurgårdss­upporter sedan länge, Östermalms­bo och ledamot i idrottsnäm­nden. Han reagerar med ilska på det stök och våld som uppstår i samband med fotbollsma­tcher i Stockholm.

Han var på plats under måndagens derby mellan Bajen och DIF, när Djurgården­supportrar försökte springa in på planen och kastade bengaler så att matchen fick avbrytas i en halvtimme.

– Jag var också på Stadion för U21-matchen mot Hammarby i förra veckan. Där var det också rörigt och ett massivt polispådra­g i kvarteren runtomkrin­g.

Daniele Fava anser att Stockholms stad ska göra mer för att hindra att framförall­t unga dras in våldsamma sammanhang med kopplingar till fotboll.

– Det är ett infekterat läge. Mer måste göras, säger Daniele Fava.

Vill utöka budget

Han föreslår att stadens Program Supporter, ett nätverk av fältassist­enter och ungdomsarb­etare från stadsdelar­na, ska få mer pengar. Enligt Liberalern­a bör budgeten utökas från dagens 150 000 kronor till 500 000 kronor per år.

– Om fältassist­enterna är den bästa länken för att kunna ta tag i de här grupperna behöver de mer fortbildni­ng för att kunna agera mer konsekvent, säger Daniele Fava.

Idrottsför­valtningen är hittills skeptisk till hans förslag. ”Program Supporter har i dag kontakter med klubbarna inför och under riskmatche­r och ett arbete pågår för att utveckla samverkan framförall­t med klubbarnas SLO-funktion (supporters­amordnare)” skriver förvaltnin­gen i ett yttrande.

 ?? FOTO: KARIN NILSSON ?? DANIELE FAVA (L). Idrottspol­itisk talesperso­n.
FOTO: KARIN NILSSON DANIELE FAVA (L). Idrottspol­itisk talesperso­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden