Mitt i Vasastan

Fight i fullmäktig­e – trots samsyn

- Andreas Jennische

Det är inte nödvändigt att partierna tycker olika för att det ska bli debatt. Måndagens längsta kretsade kring ett förslag som alla egentligen gillade.

1.

2.

1.

2. När Stockholms 101 mäktigaste politiker samlades på måndagen för nytt möte i kommunfull­mäktige kretsade kvällens längsta ordbatalj om Svenska bostäders stundande bygge av 170 hyresrätte­r i Tensta.

Trots att alla partiet var positiva till att sätta igång den första omgången med Stockholms­hus ( pressad produktion­skostnad) höll debatten på i cirka en timme.

Det hel utvecklade sig snabbt till en fajt mellan olika partier och deras syn på bostadsbri­sten, stadens ekonomi och segregatio­nen.

En annan värld

Joakim Larsson (M) anklagade Sebastian Wiklund (V) för att sväva runt på små fantasimol­n efter att Wiklund talat sig varm för den egna förda politiken och prioriteri­ngen av billiga hyresrätte­r.

– Ni säger det blir billigt. Men det blir inte billigt! Om ni vill bygga billigt kanske ni ska titta på den privata marknaden som bygger betydligt billigare än så här, sa Joakim Larsson (M).

Debatten böljade fram och tillbaka och inbegrep såväl det nya förslaget på markhyror som det tidigare stoppade bygget av hyresrätte­r i Ålsten. Politiker på båda sidor blockgräns­en ville försvara ”den blandade staden” och framhålla vikten av att bygga både bostadsrät­ter och hyresrätte­r. Procentsat­ser och siffror flög i luften.

Joakim Larsson var inte den enda som anklagade den andra sidan för att säga en sak och göra en annan.

– Bostadsrät­ter, bostadsrät­ter, bostadsrät­ter och så lägg till några bostadsrät­ter. Ni är inte för hyresrätte­r! Det är bara tomma ord! sa Sebastian Wiklund (V).

 ??  ?? – Jag tycker inte att det passar in i stadsbilde­n, men det är bra att det byggs på höjden, det behövs i Stockholm, säger Marcus Stenroos.
– Ett rymdskepp kanske. Eller en stjärna. Eller kanske lite som posthuset i Solna, äger Anna-Karin Weabråten
– Jag tycker inte att det passar in i stadsbilde­n, men det är bra att det byggs på höjden, det behövs i Stockholm, säger Marcus Stenroos. – Ett rymdskepp kanske. Eller en stjärna. Eller kanske lite som posthuset i Solna, äger Anna-Karin Weabråten
 ??  ?? – Jag tycker det ser coolt ut, vi behöver mer futuristis­k arkitektur så det är bara att bygga. Huset är så jäkla fult nu, säger Magnus Stenvinkel.
– Posthuset i Solna kanske, det är lite spetsigt i glas.
– Jag tycker det ser coolt ut, vi behöver mer futuristis­k arkitektur så det är bara att bygga. Huset är så jäkla fult nu, säger Magnus Stenvinkel. – Posthuset i Solna kanske, det är lite spetsigt i glas.
 ?? FOTO: ANDREAS JENNISCHE ?? MAKTEN. Kommunfull­mäktige i Stockholm sammanträd­er i Rådsalen i Stadshuset.
FOTO: ANDREAS JENNISCHE MAKTEN. Kommunfull­mäktige i Stockholm sammanträd­er i Rådsalen i Stadshuset.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden