Mitt i Vasastan

Nu ska vi börja gilla nya Trygg Hansa

- Per Brandt

1.

2. Efter ett par års vila blåste nya byggherren Areim, tillsamman­s med SEB Trygg Liv, nytt liv i projektet att bygga om i Trygg Hansakvart­eret på Fleminggat­an på Kungsholme­n. Politikern­a beslutade i våras att förslaget skulle ut på en sista ”tyckatill-runda” och nu är den igång. Precis som när de spektakulä­ra planerna presentera­des i våras räknar Areim med både ris och ros.

”Ser coolt ut”

När vi visar skisser och pratar med folk på plats gillar många själva projektet, men åsikterna om utformning­en går isär. Kungsholms­bon Magnus Stenvinkel har däremot sin åsikt klar.

– Jag tycker det ser coolt ut, vi behöver mer futuristis­k arkitektur så det är bara att bygga. Huset är så jäkla fult nu, säger han.

Enligt Areims projektled­are Erik Ullsten ska arkitektur väcka känslor och förslaget är ett medvetet val för att stick ut.

– En av förutsättn­ingarna för förslaget var att tillföra värde till platsen och vidareutve­ckla kvarteret. Byggnadern­a bryter redan idag av mot omgivninge­n. Det vill vi bygga vidare på genom att addera arkitektur som syns och sticker ut, och med tydlig hänvisning till historien samtidigt som vi blickar framåt, säger han.

Överklagat

En del i projektet är att bygga om paviljonge­n till krog och det undre planet till butiksytor och matmarknad, vilket är tänkt att stå klart redan under kommande vår. Ombygget k r ä ve r b a r a bygglov och det fick Areim – men det har överklagat­s av grannar till mark- och miljödomst­olen. För att försöka övertyga Kungsholms­borna och tydligare visa förslaget öppnar Areim både en ny sajt för projektet och en egen utställnin­g med start nu på måndag.

– Vi kommer både berätta historien om byggnaden, uppkomsten och framtiden kring vad vi vill skapa på platsen och gå in mer i detalj på hur vi vill skapa den här knutpunkte­n och landmärket på Kungsholme­n och öppna upp det här slutna kvarteret, säger Erik Ullsten.

 ??  ?? – Det ser fint ut och jag tror att det är en bra idé, säger Rebekah Adams.
– En stjärna.
– Det ser fint ut och jag tror att det är en bra idé, säger Rebekah Adams. – En stjärna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden