Mitt i Vasastan

”Fine dining-sushi” med riktig Tokyo-stil

- Emelie Nyman

Trött på att beställa en tiobitars med dig hem och vill i stället serveras sushi på japanskt manér?

Så går det till på stans nya sushibar.

Bakom den svarta dörren på Karlavägen 36 ligger om inte den minsta, så absolut en av de minsta restaurang­erna i Stockholm – Sushi Oi. Runt bardisken finns bara sju sittplatse­r, ungefär som det ser ut i en traditione­ll sushibar i Japan. Intimt, mysigt och lätt att prata med gästerna intill.

Ägarna, John Sparthan och Per Blomqvist beskriver restaurang­en som en kvar- terskrog med lyxig take away.

– I och med att vi har rättighete­r kan vi köra mer fine dining och vi har Tokyo-style med att servera två sushibitar åt gången, säger John Sparthan.

Färsk fisk levereras till restaurang­en dagligen. Dessutom tillagas riset med finess.

– Alla japaner som har varit här säger att riset är perfekt, säger Per Blomqvist.

Ganska många japanska gäster har redan besökt stället. De berättar om en kvinna som gjort särskilt intryck. Medan hon satt och åt började hon plötsligt att storgråta eftersom stället och maten gjorde att hon fick hemlängtan. Ett bra betyg, tycker ägarna.

John Sparthan är erfaren kock inom japansk matlagning, i 16 år har han arbetat på Seikoen, som var först i Sverige med att servera sushi. Per Blomqvist har också jobbat på Seikoen, men har även jobbat med Försvarsma­ktens it-system i flera år.

När de bestämde sig för att öppna en gemensam restaurang gick det snabbt, de renoverade stället på en månad, själva och med hjälp av vänner.

Sushi Oi serverar förutom sushi också små sidorätter och varm mat som ramen, långkokt högrev och japansk kycklingcu­rry.

 ?? FOTO: EMELIE ?? NYÖPPNAT. Per Blomqvist och John Sparthan driver sushibaren Sushi Oi, med bara sju sittplatse­r, på Karlavägen 36.
FOTO: EMELIE NYÖPPNAT. Per Blomqvist och John Sparthan driver sushibaren Sushi Oi, med bara sju sittplatse­r, på Karlavägen 36.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden