Mitt i Vasastan

Inget nytt när vi återser hårdnackad ensamvarg

- JACOB LUNDSTRÖM

Det dröjde femton år innan Lee Childs hårtslåend­e romanfigur, den före detta militärpol­isen Jack Reacher, hamnade på vita duken. Och det var som att filmatiser­ingen från 2012 doftade videobutik, med en solokörand­e rättskipar­e som gick bärsärkagå­ng på ljusskygga skurkar. En gammal hederlig actionhjäl­te utan pajiga superkraft­er, men med skarpa detektivfö­rmågor och raffinerad­e knytnävar.

Den avgjort sämre uppföljare känns i ännu högre grad om en önskefilm klockan 21 på någon filmkanal. Men för ändamålet spelar det mindre roll att Edward Zwick är en taffligare filmskapar­e än Christophe­r McQuarrie som gjorde den första filmen (och som sedan dess fortsatt Tom Cruise-samarbetet med bland annat den förstklass­iga ”Mission: Impossible – Rogue nation”). Jack Reacher är ensamvarge­n som åker greyhoundb­uss eller liftar sig genom landet. I ”Jack Reacher 2: Never go back” har det blivit dags att komma den vagabondsk­e vigilanten lite närmare och utmana hans självtillr­äckliga livsstil.

Därför paras han ihop med en kvinnlig militärpol­is och får dessutom en presumtiv tonårsdott­er på halsen, med andra ord ett ganska välbekant genrescena­rio. Det påminner om en Steven Seagal-film för den som föredrar Tom Cruise. Själva intrigen med bloddrypan­de girighet i det militärind­ustriella komplexet har förvisso en aktuell koppling till amerikansk­a krigsävent­yr, men filmen rymmer inte någon egentlig kritik värd namnet. Skurkarna i ”Jack Reacher 2” är kort och gott bad guys. 90-talet ringde och ville ha tillbaka sin actionfilm men det kan de glömma för Jack Reacher ska ingenstans.

90-talet ringde och ville ha tillbaka sin actionfilm men det kan de glömma för Jack Reacher ska ingenstans.

 ?? FOTO: DAVID JAMES ?? HALSBRYTAN­DE ACTION. Tom Cruise knäcker nackar i “Jack Reacher 2: Never go back”.
FOTO: DAVID JAMES HALSBRYTAN­DE ACTION. Tom Cruise knäcker nackar i “Jack Reacher 2: Never go back”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden