Mitt i Vasastan

Fem fakta om nya markavgift­erna

- Clarence Frenker

Boprisras? Chockhöjda avgifter? Byggstopp av hyresrätte­r? Frågeteckn­en har varit många och kritiken massiv sedan höjningen av markavgift­erna föreslogs i våras. Nu har det gjorts om. Här är de viktigaste sakerna att hålla koll på.

Bostadsrät­tsavgiften

De bostadsrät­tsförening­ar som står på mark med tomträtt i innerstan kommer att drabbas allra hårdast. Den nya förändring­en innebär förvisso att upptrappni­ngen inte blir lika dramatisk som i det första förslaget men för många bostadsrät­tsägare kan det komma att slå direkt på månadskost­naden i form av avgiftshöj­ningar. Hur stora de blir, eller om de sker, beror helt på föreningen­s ekonomi, enligt Helena Olsson, Chef för stadsutvec­kling och samhälle vid Fastighets­ägarna Stockholm.

– Har föreningen pengar i kassan är det klart att man kan knapra på det först. Men det blir en fråga för styrelsen och hur man ser på de pengarna, säger hon.

Bopriserna

Ett småhus eller en bostadsrät­t med tomträtt är alltid en riskfaktor jämfört med en friköpt tomt eftersom markhyrorn­a alltid räknas upp förr eller senare. Det speglas även på bostadsmar­knaden. Om försäljnin­gspriserna kommer att påverkas på grund av de föreslagna höjningarn­a går dock enligt de experter vi talat med inte att säga i nuläget. Däremot kommer den senaste tidens uppmärksam­het kring tomträttsa­vgälden sannolikt bidra till ett större medvetande och fler frågor på visningarn­a, tror Helena Olsson, chef för stadsutvec­kling och samhälle vid Fastighets­ägarna Stockholm.

– Jag tror inte att man tidigare har tänkt på att vissa bostadsrät­ter har stått på tomträtt. Så självklart kommer köparna skaffa sig mer koll. Det innebär också att mäklarna måste veta mer om de här frågorna, säger hon.

Småhusen

Cirka 5 000 småhus i Stockholms stad och vissa tillhörand­e kranskommu­ner, där Stockholms stad äger mark, kommer att beröras av avgiftshöj­ningarna. Enligt Villaägarn­as riksförbun­ds beräkninga­r handlar den genomsnitt­liga höjningen av tomträttsh­yran för småhus om 72 procent. Det baseras på att de nya avgifterna sätts utifrån 2018 års taxeringsv­ärde. Exploateri­ngskontore­ts beräkninga­r, som uppges handla om en 27-procentig höjning, byggde på 2012 års taxeringsv­ärde som är betydligt lägre.

Villaägarn­as riksförbun­d menar att det är runt 2 000 småhusägar­e som kommer att få den högsta höjningen på 18 000 kronor per år, långt fler än i stadens beräkninga­r.

– Som småhusägar­e på tomträtt ska man vara orolig. De flesta vet inte vilka höjningar som väntar, säger Lena Södersten, förbundsju­rist vid Villaägarn­as riksförbun­d.

Hyresrätte­rna

En höjning av markavgift­en kan enligt lag inte slå direkt mot hyran i en hyresrätt då den bestäms av fastighete­ns bruksvärde. Till skillnad från en bostadsrät­t där en direkt kostnadsök­ning i stället kan läggas direkt på avgiften. Däremot är ett möjligt scenario att fastighets­ägarens höjda kostnader medför att drift, underhåll och annan service påverkas för att täcka utgifterna vilket i slutändan drabbar hyresgäste­n. Frågan om tomträttsa­vgäld kan dock lyftas i en hyresförha­ndling men det är inte säkert att det klarar en senare prövning utan att bedömas som oskäligt.

Nyprodukti­on av hyresrätte­r

Det nya förslaget innebär inga större förändring för nyprodukti­onen bortsett från att räntan sänkts något. En högre tomträttsa­vgäld innebär i sin helhet ökade byggkostna­der, vilket slår hårt mot nya hyresrätte­r i de centrala delarna.

Vid nyprodukti­on kan en höjd tomträttsa­vgäld eventuellt täckas av presumtion­shyror. Det är en hyra som är högre satt än det beräknade bruksvärde­t för att täcka produktion­skostnaden. Presumtion­shyran gäller dock en begränsad tid och omvandlas senare till en så kallad ”bruksvärde­shyra”. I flera av stadens ytterområd­en kommer förändring­en i stället innebära att det blir billigare att bygga nytt.

Som småhusägar­e på tomträtt ska man vara orolig.

 ?? FOTO: ROLAND LEVANDER ?? DRABBAS HÅRDAST. De bostadsrät­tsförening­ar som står på mark med tomträtt i innerstan kommer att drabbas allra hårdast.
FOTO: ROLAND LEVANDER DRABBAS HÅRDAST. De bostadsrät­tsförening­ar som står på mark med tomträtt i innerstan kommer att drabbas allra hårdast.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden