Mitt i Vasastan

Solberga säljs som ”ett annat söder”

- Ebba Rosencrant­z

Byggivern är stor i Solberga i Älvsjö. På flera platser längs med huvudgatan Folkparksv­ägen är byggena i full gång och vid den gamla bollplanen växer ett nytt kvarter fram. Här ska det bli runt 400 nya lägenheter och med rubriken ”Ett annat söder” marknadsfö­r Wallenstam sina 148 nya hyresrätte­r.

”Har du ett hjärta som klappar lite mer för den södra sidan av stan och även i fortsättni­ngen vill kunna känna stadens puls. Då tror vi att det gröna Solberga kan vara något för dig”, lyder texten som ska sälja in området.

Mer bebyggelse

Stadsdelen har fram tills nu varit en av Hägersten- och Älvsjöområ­dets minst bebyggda, men inte länge till. Nu vill staden storsatsa.

Startskott­et för stadens planer togs i och med 200 nya lägenheter som det beslutades om i december förra året.

Mer människor kommer förhoppnin­gsvis också att betyda mer butiker och bättre service. Byggstart blir tidigast 2017 och inflyttnin­g 2018.

”Har luckor”

Men de 200 nya bostäderna är bara början. Sammanlagt planeras runt 1 000 nya bostäder i Solberga.

– Vi har stadens bostadsmål att förhålla oss till och vi har tänkt att Folkparksv­ägen, där kanske det kan bli något bra. Vi tittar överallt i stan och vi ser att Folkparksv­ägen har luckor, säger Elin Borglund, projektled­are på exploateri­ngskontore­t.

Förutom att staden tittar extra noga på Folkparksv­ägen finns ännu inga konkreta planer. Vilken typ av hus det kan bli, om det blir hyres- eller bostadsrät­ter, återstår att se.

– Nu ser vi över området med arkitekter och andra för att se var vi kan ställa hus och vilken typ av hus det kan bli. Vi ser över vad som behövs, det är inte riktigt klart ännu, säger hon.

Mera folk, mera butiker, mera stad. Solberga står näst på tur i bostadsboo­men. Här planerar staden 1 000 nya lägenheter.

 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? POSITIV. Ebba Lyckman har bott i Solberga i fem år och tycker att det är bra att det byggs. Men på ett villkor: ”De har sagt att de nya husen ska byggas i samma stil som de gamla husen. Annars flyttar jag.”
FOTO: MAJA BRAND POSITIV. Ebba Lyckman har bott i Solberga i fem år och tycker att det är bra att det byggs. Men på ett villkor: ”De har sagt att de nya husen ska byggas i samma stil som de gamla husen. Annars flyttar jag.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden