Mitt i Vasastan

Nu kan privatpers­oner hyra ut sin bostad till nyanlända

- RUM LEDIGT? Evelina Hertz

Har du utflugna barn, ett kontor som inte används eller bara lite extra plats hemma? Nu kan du hyra ut en del eller hela din bostad till nyanlända med uppehållst­illstånd.

– Stockholm stad ska i år och nästa år ta emot 6 000 nyanlända med uppehållst­illstånd som inte har haft möjlighet att ordna eget boende och för dem gör vi en rad insatser. En pusselbit av flera är att öppna upp möjlighete­n för stockholma­re att hyra ut sin bostad, säger Carl Smitterber­g, kommunikat­ör på stadsledni­ngskontore­t.

Staden skriver ett hyreskonta­kt med en privatpers­on och hyr sedan ut bostaden i tredje hand till nyanlända familjer eller ensamkomma­nde vuxna.

– Nu har vi ungefär ett 20-tal intressean­mälningar men hur många av dem som vi i staden sedan skriver kontakt med kan jag inte svara på för det är ju en process, säger Carl Smitterber­g.

Storleken på bostaden kan variera från ett rum i en lägenhet till en hel villa. Hyran sätts bland annat utifrån storlek och kan ligga mellan ungefär 4 000 och 12 000 kronor. Bostaden måste uppfylla olika krav, bland annat ska den ligga i Stockholms kommun, det ska finnas möjlighet att laga mat och finnas tillgång till dusch/wc samt tvättmaski­n. Innan kontraktet skrivs görs ett hembesök för att kontroller­a att lägenheten uppfyller standardkr­aven.

– Vi vill också få chansen att träffa personer som hyr ut eftersom det säkert kan finnas frågor som är lättare att ta på plats. Vi vill ha en bra relation med de som hyr ut, säger Carl Smitterber­g.

Han tillägger att kontraktet helst ska vara minst sex månader långt.

– Det är för att det ska finnas en chans till kontinuite­t för den boende men det är en månads uppsägning­stid om det skulle vara något som inte funkar, säger Carl Smitterber­g.

 ??  ?? Då kanske Stockholms stad vill hyra det av dig.
Då kanske Stockholms stad vill hyra det av dig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden