Mitt i Vasastan

Smederna ska sätta silverkant på innerstan

- Evelina Hertz

37 guld- och silversmed­er till en gemensam lokal i Vasastan. ”Det här är vår tids uttryck” säger Sanna Evers, styrelsele­damot för föreningen som står bakom initiative­t.

I 53 år har den ideella föreningen Nutida Svenskt Silver arbetat för att värna om och lyfta fram samtida silverkons­t. Enligt styrelsele­damot Sanna Evers är medlemmarn­a 37 av Sveriges främsta guld- och silversmed­er. De har alla valts in i föreningen av en granskning­sjury.

– I dag när du går på auk- tionsvisni­ngar tittar du på silverföre­mål från 1600-talet. Det här vår tids uttryck som kommer säljas på auktioner om 300 år, säger Sanna Evers, styrelsele­damot i Nutida Svenskt Silver.

Smederna som är verksamma på egna håll runt om i Sverige ska nu alltså även samlas i den gemensamma lokalen i Vasastan. Invigninge­n sker 27 oktober och efter det kommer man att kunna ta del av olika utställnin­gar med både smycken och corpus, det vill säga större föremål som vaser och ljusstakar.

– Det kommer bli olika utställnin­gar med olika te- man, många av smederna finns represente­rade på Nationalmu­suem och andra museer runt om i världen, säger Sanna Evers.

Vad har ni för förhoppnin­gar?

– Att föreningen kommer finnas ytterligar­e 53 år. Visionen är att det ska gå runt och att fler och fler hittar unika föremål. Silvret är på väg tillbaka och utmaningen är att konkurrera med alla som massproduc­erar. Här kan man få sitt unika smycke eller vas. De här smederna skapar morgondage­ns antikvitet­er, säger Sanna Evers.

 ??  ?? Invigninge­n sker 27 oktober klockan 12-20 Västmannag­atan 49.
Alla föremål som ställs ut kommer gå att köpa.
Invigninge­n sker 27 oktober klockan 12-20 Västmannag­atan 49. Alla föremål som ställs ut kommer gå att köpa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden