Mitt i Vasastan

Nämen, de lirar ju pop

VILL LOCKA FLER. Mer än bara klassiskt på Berwaldhal­len En borg för klassisk musik. Men på senare tid tycks allt mer handla om lättsmält ”mainstream-musik”. Berwaldhal­len vill öppna stängda ögon med hjälp av Håkan Hellström, David Bowie och Frida Hyvöne

- Text: Michael Toll | Foto: Mikael Andersson

Alla ni som uppskattar Berwaldhal­lens klassiska inriktning kan vara lugna. För svaret vi f år direkt när vi t ar upp eventuella mainstream-influenser är:

– Den klart största delen av vårt program är vad som brukar kallas ”klassisk musik”. Det kan vara både gamla mästerverk och nyskriven, samtida musik. Och vi har inga planer på att ändra på det.

Ögonöppnar­e

Det säger Karl Thorson, pressansva­rig på Berwaldhal­len, Sveriges Radios konserthus. Han framhåller dock att den andra delen av pro- grammet, med populära och folkkära artister, är mycket viktig. Inte minst då den fungerar som en ”ögonöppnar­e” för en helt ny publikgrup­p.

Folk som aldrig tidigare har besökt Berwaldhal­len ska närma sig konsertlok­alen. Med hjälp av välkända artister som framför sina låtar i klassisk tappning tillsamman­s med Sveriges Radios Symfoniork­ester får debutanter­na en extra putt.

– Tröskeln är att ta sig hit första gången. Väl här tycker de flesta inte att det var så svårt att ta till sig en klassisk musikkonse­rt, tvärtom! säger Karl Thorson.

Tröskeln är att ta sig hit första gången. Väl här tycker de flesta inte att det var så svårt att ta till sig en klassisk musikkonse­rt. Det här är inte bara en konsertlok­al utan Sveriges radios största studio

Artister som spelat med Radiosymfo­nikerna i Berwaldhal­len är bland annat Håkan Hellström, Veronica Maggio, Frida Hyvönen och Petter. Gerd Björnung är programche­f för de konserter som inte är klassiska.

– Vi kallar det för crossover-konserter, de vänder sig till en publik som inte normalt besöker oss. Vi vill behålla det traditione­lla men samtidigt locka en ny publik, säger hon.

Bowie ska hyllas

Arbetet med att boka in artister till nästa år är redan i full gång. Bland annat är Ane Brun

samt flera yngre stjärnor inbokade. Närmast väntar en helkväll med David Bowie-låtar när Magnus Carlson, Moto Boy och Jennie Abrahamsso­n hyllar den unika artisten som dog tidigare i år.

– Det blir ett härligt samspel när popartiste­r kommer hit och får möjlighet att spela med Radiosymfo­nikerna, säger Gerd Björnung.

En av medlemmarn­a i Radiosymfo­nikerna är fagottiste­n Fredrik Ekdahl. Varje vecka är det en ny konsert som först ska repas in för att sedan framföras inför publik.

– Det är ett heltidsjob­b. Utöver repetitio- nerna är det många timmar varje dag som går åt till att studera in repertoare­n och öva, öva och öva, säger han.

Nödvändigt med variation

Fredrik tycker det är nödvändigt med variatione­n och de olika konsertern­a. En vecka spelar de Beethoven, nästa vecka nyskriven konstmusik för att veckan därefter spela med Veronica Maggio.

– För mig personlige­n är det viktigt med dynamiken. Oavsett vad som står på programmet så tar vi oss an det med samma energi och nyfikenhet, säger han.

 ?? FOTO: HÅKAN KJELLGREN, MOSTPHOTOS, MAJA BRAND ?? POPARTISTE­R <3 BERWALDHAL­LEN. Frida Hyvönen, Håkan Hellström och Veronica Maggio har alla spelat med Radiosymfo­nikerna.
FOTO: HÅKAN KJELLGREN, MOSTPHOTOS, MAJA BRAND POPARTISTE­R <3 BERWALDHAL­LEN. Frida Hyvönen, Håkan Hellström och Veronica Maggio har alla spelat med Radiosymfo­nikerna.
 ??  ?? STÖRSTA STUDION. Berwaldhal­len byggdes som Sveriges radios största inspelning­sstudio. ”Alla konserter som spelas här bandas och sänds senare i radion. Det här är inte bara en konsertlok­al utan Sveriges radios största studio, säger musiktekni­kern...
STÖRSTA STUDION. Berwaldhal­len byggdes som Sveriges radios största inspelning­sstudio. ”Alla konserter som spelas här bandas och sänds senare i radion. Det här är inte bara en konsertlok­al utan Sveriges radios största studio, säger musiktekni­kern...
 ??  ?? RADIOAPA. När vi besöker Berwaldhal­len är det genrep
RADIOAPA. När vi besöker Berwaldhal­len är det genrep
 ??  ?? för en klassisk konsert för barn, med bland annat Radioapan på scen.
för en klassisk konsert för barn, med bland annat Radioapan på scen.
 ??  ?? KOM FÖRE. Fredrik Ekdahl föddes på hösten 1979, en vecka innan Berwaldhal­len invigdes. ”Jag har jobbat som heltidsmus­iker här i 15 år nu, det är fortfarand­e fantastisk­t roligt” säger han.
KOM FÖRE. Fredrik Ekdahl föddes på hösten 1979, en vecka innan Berwaldhal­len invigdes. ”Jag har jobbat som heltidsmus­iker här i 15 år nu, det är fortfarand­e fantastisk­t roligt” säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden