Mitt i Vasastan

EPOK-GÖRANDE

Nästa år har vintagebut­iken Epok funnits på Odengatan i ett kvarts sekel – men många av dess varor har betydligt längre tid än så på nacken. Agneta Kusoffsky tänker se till att både de och butiken lever vidare länge än.

- Text: Mimmi Epstein | Foto: Ylva Bergman

30-talsneglig­é

Den här negligén i siden ägdes från början av en rik amerikansk­a som bodde i en stor våning i New York. När hon avled fick hennes svenska hembiträde den. – Hon flyttade hem till Sverige och när hon dog fick jag köpa den. Jag har satvt ett högt pris, 3 000 kronor. Den är så fin med sina infällda spetsar. Jag har svårt att släppa vissa plagg, säger Agneta Kusoffsky.

Vasastans prinsessa

Sångerskan Inger Öst har skrivit en låt om Agenta Kusoffsky som heter ”Vasastans prinsessa”.

– Hon såg mig sitta på gatan och kom fram och frågade om jag var Vasastans prinsessa. ”Det har jag aldrig sagt” svarade jag. Då frågade hon om hon fick skriva en visa om mig. 1997 kom den ut på cd och det var väldigt häftigt. Melodin är upptecknad på 1800-talet, och var den tidens mest spridda kärleksvis­a.

Hattfester

Agneta Kusoffsky tillverkar och säljer prisade hattar och mössor i butiken.

– Förr brukade jag bjuda okända på kaffe, glass och jordgubbar på lördagarna. Jag hade två regler: man fick tacka genom att berätta en historia, spela eller dansa och så var man tvungen att sätta på sig en hatt. Författare­n Sigrid Tallmo och jag blev bekanta i Vasaparken. Hon hade migrän men blev bättre om hon åt jordgubbar så det var så jordgubbsf­esterna startade. Sigrid var hedersgäst och brukade inleda med att läsa ur sin bok. När hon blev äldre och inte kunde komma hit längre upphörde festerna.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden