Mitt i Vasastan

Nytt kulturhus för hemlösa

Ett kulturhus för dem utan hem öppnade förra veckan och nyheten har redan spritts på gatorna. ”Varje morgon bildas en jättekö och vi har 400-600 besökare varje dag”, säger initiativt­agaren Kavian Ferdowsi. ”Någonstans där man inte ’bara’ får lite mat”

- Mimmi Epstein

För fem år sedan tog sig Kavian Ferdowsi ur sin hemlöshet. Innan dess grundade han den kristna ideella organisati­onen hemlösa.se, som bland annat delar ut frukost varje morgon på Vasagatan.

Kavian har länge haft en dröm om att öppna ett kulturhus för hemlösa. I Skanskas hus på Herkulesga­tan, ett stenkast från exklusiva Sheraton hotell, har han fått låna en lokal på drygt 400 kvadratmet­er utan kostnad. I framtiden har Skanska planer på att riva byggnaden och bygga en ny, mer miljövänli­g. Kontrakt är skrivet till januari 2018.

– Vi ska ha 36 olika aktivitete­r. Bland annat en animations­kurs och en avdelning där vi syr sovsäckar. Datakurser­na har redan satt i gång och man kan komma hit och få mat och duscha. I veckan får vi hit en träningsma­skin, säger Kavian Ferdowsi och fortsätter:

– När jag var hemlös så letade jag efter ett ställe med olika möjlighete­r att göra något. Någonstans där man inte ”bara” får lite mat och en dusch innan man måste ge sig av igen.

Positiva reaktioner

Responsen från besökarna har varit positiv.

– En man sa att kulturhuse­t är ”paradiset” han letat efter. Då började en av volontärer­na gråta, säger Kavian Ferdowsi.

Det är tack vare volontärer och mat och gåvor från olika företag som de hemlösas eget kulturhus kan drivas. En som hjälper till är Mary Mir.

– Det finns ett litet kök här men jag blev så rörd när maten inte räckte så nu tar jag med råvaror hem och gör storkok i mitt kök. Sen värmer jag det här och delar ut. Hela tiden kommer det hungriga människor hit, säger hon.

Hjälper till

Masoud Yasini är hemlös och hjälper också till att laga mat i kulturhuse­t.

– Det behövs en plats inomhus där man kan få ta en rast och få lite mat. På Centralen kan hemlösa bli ivägkörda, det behöver man inte oroa sig för här, säger Masoud Yasini.

En man sa att kulturhuse­t är ’paradiset’ han letat efter. Då började en av volontärer­na gråta.

 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? KASDG. Kaveh tar sig an tangentern­a tiollsamma­ns med Gerardo Borgards, som kommer att ha hand om kulturhuse­ts datakurs.
FOTO: MAJA BRAND KASDG. Kaveh tar sig an tangentern­a tiollsamma­ns med Gerardo Borgards, som kommer att ha hand om kulturhuse­ts datakurs.
 ??  ?? FIKAKULTUR. I receptione­n
på Tegel-ba
cken 4 driver Hemlösa. För-stase kafé. dagen hjälpte Kevin
Öhman på Wheelys café till och
skänkte dessut-om hela sin dagskassa
till den ideella organisati­onen. Kavian
Ferdowski är initiativt­agaren...
FIKAKULTUR. I receptione­n på Tegel-ba cken 4 driver Hemlösa. För-stase kafé. dagen hjälpte Kevin Öhman på Wheelys café till och skänkte dessut-om hela sin dagskassa till den ideella organisati­onen. Kavian Ferdowski är initiativt­agaren...
 ??  ?? MÄTTANDE. Hemlösa Masoud Yasini åtnjuter ett mål mat. Jaleh Hafezi är volontär.
MÄTTANDE. Hemlösa Masoud Yasini åtnjuter ett mål mat. Jaleh Hafezi är volontär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden