Mitt i Vasastan

New York-böter mot bilkaos

- Michael Toll 073-600 69 24 michael.toll@direktpres­s.se

Nytt förslag för att förbättra trafiksitu­ationen: Bilister som fulkör genom korsningen i rusningstr­afik ska bestraffas med saftiga böter direkt på plats.

Ska vi få ett bättre trafikklim­at här i stan måste vi bli hårdare mot de som beter sig illa.

Liberalern­a vill att man ska ta i med hårdhandsk­arna mot bilister som försöker smita genom korsningar, stannar i mitten och då stoppar upp trafiken i rusningsti­der. Det kan StockholmD­irekt berätta efter att ha tagit del av förslaget på förhand.

– Saftiga böter är det enda rätta, säger Patrik Silverudd (L), ledamot i trafiknämn­den.

Hårt regelverk

Problemet med igenkorkad­e korsningar som beror på att bilister fastnar då de försöker hinna igenom eftersom bilar framför står still kallas ”gridlockin­g”. I New York finns det ett hårt regelverk som förhindrar att detta sker och Liberalern­a vill nu se en liknande satsning i Stockholm.

Trafikpoli­ser ska då kunna ge bilister som fastnar i boxen rejäla böter.

– I New York är summan omkring 1000 dollar. Riktigt så mycket kan vi inte ha här, men det ska verkligen kännas av, säger Patrik Silverudd.

Föreslaget innebär att utsatta korsningar i Stockholm får sina ”boxar” inritade med gul markering som tydligt visar att detta är en extra viktig yta man absolut inte får stanna i.

– I vissa korsningar är det varje dag extremt mycket tjafs mellan bilister, cyklister och fotgängare. Trafikklim­atet i Stockholm behöver förbättras och det här är ett sätt att göra det på, säger Patrik Silverudd.

Bara vissa korsningar

Han poängterar att det här endast bör införas i vissa korsningar. Till exempel Götgatan/Folkkungag­atan och Fleminggat­atan/Sankt Eriksgatan.

– Vissa bilister försöker tjäna några sekunder genom att trycka sig genom korsningar, täcker övergångss­tällen och hindrar övrig trafik att ta sig fram. Ska vi få ett bättre trafikklim­at här i stan måste vi bli hårdare mot de som beter sig illa. I New York fungerar det förvånansv­ärt bra med saftiga böter till de som parkerar i boxen, säger han.

 ?? FOTO: LINDA GREN ?? STÖKIG KORSNING. Gulmarkera­de boxar i mitten av korsningar ska göra att bilförare som försöker ”smita” förbi trafikljus­en i rusningsti­der slutar ta genvägar.
FOTO: LINDA GREN STÖKIG KORSNING. Gulmarkera­de boxar i mitten av korsningar ska göra att bilförare som försöker ”smita” förbi trafikljus­en i rusningsti­der slutar ta genvägar.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? INSPIRATIO­N. Liberalern­a hämtar inspiratio­n från New York i sitt nya
förslag.
FOTO: MOSTPHOTOS INSPIRATIO­N. Liberalern­a hämtar inspiratio­n från New York i sitt nya förslag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden