Mitt i Vasastan

KB tänker ta historiskt kliv

- Per Brandt

Redo att upprepa förra årets kvalsuccé. Nu laddar Karlbergs BK för att ta ett historiskt kliv upp i division 1.

Vi är underdogs men det är viktigt att vi fortsätter med det som vi har gjort bra, tror på oss själva och har kul.

Sitsen är bekant – men motståndet betydligt tuffare. Förra året tog sig Karlbergs BK tillbaka till division två via två kval. Nu är det dags igen. Men nu upp till division 1 – i såna fall klubbens och ett Kungsholms­lags högsta serieplace­ring i modern tid.

Tre av de som ska göra det är målvakten Viktor Segerström, mittbacken Sean Sabetkar och Keivan Keshavarz, mittfältar­e och lagkapten. Trion kom till laget inför förra säsongen och utgör alltså en del av lagets ryggrad. Nu ska de försöka återupprep­a kvalsuccén.

– Vi har bara positiva minnen av att kvala och är jäkligt sugna på att det ska dra igång. Jag tror vi har nytta av att vi kvalade förra året och att vi dessutom har vunnit många tajta matcher, säger Viktor.

Laget har som nykomlinga­r i division 2 övertygat stort både offensivt och defensivt. Dessutom har de gång på gång vänt och avgjort matcher i slutminute­rna. Det, plus det lyckade kvalet förra året, har skapat respekt hos motståndar­na som till exempel myntat hashtaggen #kvalberg på sociala medier.

Förklaring­en till de starka avslutning­arna?

– Vi har en väldigt stark lagmoral och gemenskap, förutom att vi har bra fotbollssp­elare, säger Sean.

– Sedan tröttar vårt spel ut motståndar­na, till slut tappar de organisati­onen och orkar inte ta de där extra stegen. Sedan har det nog satt sig i både deras och våra huvuden att vi brukar avgöra i slutet, säger Keivan.

Allsvenska meriter

Nu väntar alltså den tuffaste utmaningen hittills för klubben. I det första kvalet ställs de mot Hudiksvall­s FF och FC Linköping City, två klubbar som satsar hårt på att ta sig till ettan med stora resurser och en del rutinerade spelare med meriter från all- svenskan som Linköpings Dinko Felic, tidigare i Syrianska. Stora kontraster för Karlberg där 25-årige Keivan tillhör ”åldermänne­n” i truppen. Men klubbens medvetna strategi på att locka unga, talangfull­a spelare har varit lyckad.

– Även om våra spelare är yngre har många rutin från spel i till exempel division 1, sedan får vi synergieff­ekter med att ha unga spelare. Vi har drygt 20 spelare på varje träning som kör för fullt och har en enorm entusiasm. Jag har hellre det än en 30+-spelare med rutin , säger tränare Kalle Karlsson som ser framemot kvalet.

– För oss är det en fantastisk utmaning att möta sånt motstånd och vi måste upp på vår absolut högsta nivå.

Historiskt

I första matchen väntar Hudiksvall, som både öste in mål och släppte in få i division 2 Norrland, på bortaplan. Laget brukar dessutom ha mycket publik på hemmamatch­erna och bra inramning.

– Jag tror det bara sporrar oss, säger Sean och får medhåll.

– Vi är underdogs men det är viktigt att vi fortsätter med det som vi har gjort bra, tror på oss själva och har kul. Nu när vi har kommit hit ska det bara bli kul, säger Keivan.

Vad tror ni det skulle det betyda för klubben och Kungsholme­n om ni skulle lyckas ta steget upp?

– Det skulle ju vara historiskt för klubben och kanske göra att intresset på Kungsholme­n växer. Vi får ju mycket feedback från de som kommer på våra matcher att det var kul, att vi spelar en rolig fotboll, säger Viktor.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? LADDADE. Karlbergs BK kan kvala sig upp till division 1. Trion Keivan Keshavarz, Viktor Segerström och Sean Sabetkar är redo.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON LADDADE. Karlbergs BK kan kvala sig upp till division 1. Trion Keivan Keshavarz, Viktor Segerström och Sean Sabetkar är redo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden