Mitt i Vasastan

Här sätts träning på äldre dar i fokus

En gång i veckan träffas seniorer, några har passerat 100-strecket, och tränar tillsamman­s i en lokal på Dalagatan. ”Det blir en annan typ av gemenskap här än på äldreboend­et”, säger Vasastadsb­on Sven Karlsson, 86.

- Mimmi Epstein

Sven Karlsson, 86 är en av ”minstingar­na” i seniorgäng­et som tränar varje tisdag på Rehab City Norrmalm på Dalagatan.

– Det är avkoppling att komma hit och träna och träffa alla. Man träffar folk på äldreboend­et också men här finns en speciell gemenskap, säger Sven Karlsson, som har tränat två terminer och bor på äldreboend­e i Vasastan.

Efter passen brukar han bli trött.

– Ja, ibland blir man det. Men man gör det man kan, man är inte tvingad till att vara med på allt, säger Sven Karlsson.

Tränar taktfast

I dag inleds passet med fot och ben-övningar som görs sittande. Sjukgymnas­ten Tina Rosborg trycker på play och ur högtalarna hörs Frank Sinatras ”New York, New York”. ”Åh, det är Sinatra”, utbrister någon.

I takt till musiken flyttar de sex närvarande seniorerna fötterna fram och tillbaka på golvet. När gruppen är fulltalig är de tio stycken.

– Någon brukar alltid vara på läkarbesök. En av våra kompisar är över hundra, han är piggast av alla men inte här i dag, säger Sven Karlsson.

Sportiga vanor

En bit in i passet är det dags för ”drickapaus” och Tina Rosborg delar ut vita plastmugga­r med vatten till alla. Kerstin Wikström, 83, bor på Karlbergsv­ägen och har tränat tidigare i livet.

– Jag har spelat tennis en hel del och så har jag fått fyra sportiga barn. Jag gillar träningen här, man får gå igenom hela kroppens system, säger hon.

Social styrka

Tina Rosborg hoppar in som vikarie i just den här gruppen eftersom den ordinarie träningsle­daren är sjuk. Men hon brukar träna andra grupper med äldre.

– Det är väldigt trevligt, de är så tacksamma. Det handlar ju inte bara om träningen utan att man får träffas varje vecka och komma ut, säger hon.

En av våra kompisar är över hundra, han är piggast av alla.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? SAMMANSVET­SADE. Carl Tillgren 92, Karl-Henrik Tour, 91, Suzanne Tour, 89 och Malka Freund, 90 tränar tillsamman­s en gång i veckan.
FOTO: MAJA BRAND SAMMANSVET­SADE. Carl Tillgren 92, Karl-Henrik Tour, 91, Suzanne Tour, 89 och Malka Freund, 90 tränar tillsamman­s en gång i veckan.
 ??  ?? VIKTIG PÅFYLLNING. Sven Karlsson, 86, ser till att ta vatten i pausen.
VIKTIG PÅFYLLNING. Sven Karlsson, 86, ser till att ta vatten i pausen.
 ??  ?? BENÖVNINGA­R. Träningspa­sset börjar med övningar för ben och fötter. Carl Tillgren, 92, och Karl-Henrik Tour, 91.
BENÖVNINGA­R. Träningspa­sset börjar med övningar för ben och fötter. Carl Tillgren, 92, och Karl-Henrik Tour, 91.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden