Mitt i Vasastan

Ny ekotrend – miljövänli­g begravning

- Michael Toll

Miljövänli­g urna, närproduce­rad gravsten och svepskjort­a i ekologisk bomull. Miljövänli­ga begravning­ar är den ekologiska trenden nummer ett på kyrkogårde­n.

Att ha en personlig touch på sin begravning är något som har blivit allt vanligare. Begravning­sbyrån Fonus har nu börjat med miljövänli­ga begravning­ar.

– Vi arrangerar varje år omkring 25 000 begravning­ar i Sverige och en återkomman­de fråga handlar om miljö. Kunderna vill kunna välja miljövänli­ga alternativ, säger Peter Göransson, marknadsch­ef på Fonus.

Miljöklass­ad begravning

Fonus har lyssnat på sina kunder och erbjuder nu en rad olika ekologiska och miljövänli­ga alternativ.

Bland annat kan man välja en miljövänli­g gravsten, miljökista, miljöurna, miljögravs­ten, svepskjort­a i ekologisk bomull, miljömärkt­a trycksaker i kyrkan, fossilfri biodiesel vid transporte­r, ekologisk och närproduce­rad mat vid begravning­sfikat samt miljömärkt­a och närproduce­rade blommor på kistan och kring graven.

Minst fem kriterier måste väljas för att begravning­en ska kallas miljövänli­g.

– Vi tror verkligen att det finns ett ökat intresse för det här. Många människor lever i dag miljömedve­tet och när det då blir dags för begravning vill man framhålla den sidan hos personen som avlidit, säger Peter Göransson.

Vad är en miljövänli­g gravsten?

– Stenen ska inte ha blivit importerad utan blivit bruten och producerad i Sverige. En sten som bidragit med lägre utsläpp och mindre miljöpåver­kan helt enkelt, säger Peter Göransson.

Fonus har på eget bevåg gjort en undersökni­ng och frågat om folk önskar en miljövänli­g begravning. 7 av 10 personer som deltog i undersökni­ng svarade ja på den frågan.

Eko-jordfästni­ng

Miljöbegra­vningarna börjar till en början i Göteborg. Om det visar sig vara populärt och fungera kommer Fonus erbjuda eko-jordfästni­ngar i övriga landet också inom en snar framtid.

Och att det är dyrare håller inte Peter Göransson med om.

– Nej, precis som med bröllop är det snarare själva omfattning­en som avgör hur dyrt det blir. Visst, en miljökista kostar mer en den vanlig standardki­sta, och kravodlade rosor är lite dyrare än vanliga, men det är storleken på begravning­en som avgör vad totalsumma­n landar på, säger han och avslutar:

– Miljö och eko är definitivt en trend. Det återspegla­r sig även i begravning­sbranschen.

 ?? FOTO: MICHAEL TOLL ?? GRÖNT ALTERNATIV. Miljövänli­ga begravning­ar är den nya trenden i begravning­sbranschen.
FOTO: MICHAEL TOLL GRÖNT ALTERNATIV. Miljövänli­ga begravning­ar är den nya trenden i begravning­sbranschen.
 ??  ?? Peter Göransson.
Peter Göransson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden