Mitt i Vasastan

Fick hatbrev – nu vill hon stötta andra

- Ellinor Prawitz ellinor.prawitz@direktpres­s.se

När 17-åriga Maylea Olivier fick hem ett hatbrev på posten bestämde hon sig för att lägga ut det på Facebook. Där har brevet delats över 7 000 gånger och hundratals unga tjejer har hört av sig för att ge stöd, men också för att själva få hjälp.

När 17-åriga Annedalsbo­n Maylea Olivier kom hem från skolan förra onsdagen låg ett brev och väntade på henne. Nyfiken på om detta kunde vara en inbjudan från en kompis som nyligen fyllt år öppnade hon kuvertet. Men där i möttes hon av ett brev som inleddes med orden ”du är den absolut fulaste bruden på hela skolan Maylea”.

– Jag reagerade typ inte när jag läst klart. Det var inga tårar, jag var inte arg. Jag var bara chockad. ”Varför händer det här mig”, tänkte jag? säger Maylea.

En gåta

Brevet var anonymt och innehöll bland annat en uppmaning om att Maylea borde hoppa framför ett tåg.

– Jag har aldrig fått nåt hat eller nåt på sociala medier, aldrig nån otrevlig kommentar, säger Maylea.

Hon går i årskurs två på Till skärarakad­emins hantverksu­tbildning. Hon trivs bra i skolan, upplever inga problem med mobbning och har många kompisar. Vem som kan ha skickat brevet är därför en gåta.

Maylea och hennes mamma, Teresa Olivier Wengelin, polisanmäl­de händelsen och bestämde sig för att publicera brevet på Facebook.

– Andra som får ett sånt här brev kanske tänker ”den här personen har rätt – jag borde ta livet av mig”. Jag vill att så få människor som möjligt ska behöva känna så. Så jag tänkte om vi får ut det så kanske vi lyckas göra nånting bra och hjälpa folk, säger Maylea.

Har delats 7 600 gånger

I skrivande stund har inlägget delats närmare 7600 gånger. Maylea har fått hundratals meddelande­n från folk som vill uttrycka sitt stöd. Men även unga tjejer som upplever mobbning. Ett plötsligt och stort ansvar för en sjuttonåri­ng.

– Det är tungt, helt plötsligt har jag så många tjejer som litar på att jag ska ha svar. Men samtidigt så vill jag ju hjälpa dem så jag vill inte bara säga ”nej det här är för mycket”, säger Maylea.

Har planer på event

Nu vill hon tillsamman­s med sin mamma anordna ett sorts event.

– Många som hör av sig känner ett behov av att träffas. De sitter fortfarand­e ensamma på sina rum och skriver på Facebook och mår säkert jättedålig­t flera av dem, säger Teresa Olivier Wengelin som nu hoppas att olika anti-mobbnings- eller barn rättsorgan­isationer ska hjälpa dem.

– Nu behöver vi stöd av organisati­onerna, hur gör man? Vi kan inte själva stötta alla de här tjejerna, säger hon.

Det var inga tårar, jag var inte arg. Jag var bara chockad. ’Varför händer det här mig’, tänkte jag?

 ?? FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA ?? ENGAGERAD. ”Jag vill att så få människor som möjligt ska behöva känna såhär”, säger Maylea Olivier om brevet hon fick hem. Till vänster sitter mamma Teresa Olivier Wengelin.
FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA ENGAGERAD. ”Jag vill att så få människor som möjligt ska behöva känna såhär”, säger Maylea Olivier om brevet hon fick hem. Till vänster sitter mamma Teresa Olivier Wengelin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden