Mitt i Vasastan

HAN HAR EN PLAN…

Staden: ”Vi måste även få in bostäder”

- Mimmi Epstein

På den stora tomma grusplanen vid Wenner-Gren Center vill staden bygga bostäder, skola och idrottshal­l. Det vore att bygga in en konflikt, menar Michael Lagerkvist på KFUM, som har andra tankar – på ett storslaget skol- och idrottsklu­ster.

I flera år kämpade KFUM för att bygga en superhall för idrott på västra Valhallavä­gen där det också planerades skola och bostäder. Men planerna stoppades eftersom luftkvalit­eten ansågs för dålig och bullernivå­erna för höga.

Sedan ett och ett halvt år har föreningen i stället drivit projektet att få bygga och driva ett aktivitets­hus med fotbollspl­an på taket i Hagastaden, på tomten intill Wenner-Gren Center.

Skola och skejtpark

Tanken är att byggnaden ska vara i två plan och bland annat rymma en fullstor bollhall. Nu går man vidare med planerna och har låtit göra en ny visionsski­ss där hela tomten, cirka 15 000 kvadratmet­er, tas i anspråk. KFUM:s tanke är att de, och deras samarbetsp­artners, ska bekosta hela bygget.

– Vi vill skapa ett skol- och idrottsklu­ster med bland annat aktivitets­hallen, skola, löparbana, skejtpark och simhall. Vi har sagt att vi gärna bygger skolan också, och vi för diskussion­er med en samarbetsp­artner om en simhall, säger Michael Lagerkv is t , projektled­are på KFUM.

Förhoppnin­gen är att staden ska nappa och ge föreningen en markanvisn­ing, något de saknar i dag.

På tomten, som ingår i hela Hagastaden-projektet, vill staden mycket riktigt få in både skola och en idrottshal­l, men också cirka 350 bostäder, främst för äldre och studenter.

Kan inte lova

Nu går processen in i detaljplan­eläge och man ska bestämma byggnadern­as exakta volymer och användning. Något löfte till KFUM kan staden inte ge och med tanke på bostadsbri­sten är nya bostäder prioritera­t enligt Roger Mogert (S), stadsbyggn­adsborgarr­åd

– Vi vill få in skola och idrottshal­l eftersom det är viktigt f ör området. Av många skäl måste vi även få in bostäder. 350 hyresrätte­r löser inte bostadsbri­sten, men det är ett rätt stort projekt, säger han.

Michael Lagerkvist på KFUM är kritisk till att bygga idrottshal­l och bostäder intill varandra och menar att staden i sådana fall bygger in en konflikt.

– Vi vet sedan tidigare att det alltid uppstår motsätt- ningar när boende och idrottsver­ksamhet finns på samma plats. Ljus och ljud brukar vara väldigt känsligt. Det går helt enkelt inte att bedriva den typ av barn- och ungdomsver­ksamhet vi vill om det ska vara släckt och tyst vid sju på kvällen, säger han.

Brist på hallar

Men Roger Mogert (S) känner inte igen att det skulle finnas en konflikt mellan boende och idrottsver­ksamheter.

– Allt vi gör i Stockholm innebär ett balanseran­de mellan olika intressen. Zinkensdam­ms IP ligger till exempel nära bostadshus, säger han.

Samtidigt som bostadsbri­sten är det ju stor brist på idrotts- och simhallar. Är det inte intressant för staden om en byggherre vill bygga och bekosta ett sådant ”idrottspak­et”?

– Det kan naturligtv­is vara intressant att någon annan i nvesterar i exempelvis idrottsanl­äggningar. Ofta är det erfarenhet­smässigt i slutänden förknippat med kommunal finansieri­ng på ett eller annat sätt. Det är dock inte min sak att bestämma om, säger Roger Mogert (S).

KFUM vill bygga idrottshal­l, simhall, skejtpark och skola vid Wenner-Gren Center och skapa ett skol- och idrottsklu­ster. Men staden planerar för bostäder på platsen vilket föreningen menar är att bygga in en konflikt. Vi har sagt att vi gärna bygger skolan också, och vi för diskussion­er med en samarbetsp­artner om en simhall.

 ??  ??
 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? YTOR MED POTENTIAL. Michael Lagerkvist på KFUM har storslagna idéer för grusplanen vid Wenner-Gren Center.
FOTO: MAJA BRAND YTOR MED POTENTIAL. Michael Lagerkvist på KFUM har storslagna idéer för grusplanen vid Wenner-Gren Center.
 ??  ??
 ??  ?? SKISSAT. KFUM har låtit göra en visionsski­ss över hur de vill ta den 15 000 kvadratmet­er stora tomten i anspråk.
SKISSAT. KFUM har låtit göra en visionsski­ss över hur de vill ta den 15 000 kvadratmet­er stora tomten i anspråk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden