Mitt i Vasastan

Många konster på samma scen hos nya museet

- Emelie Nyman

Teater, dans, musik och marionettd­ockor. På nya Scenkonstm­useet förenas de fyra konstarter­na under samma tak. Dessutom får du själv vara en del av konsten, om du vill.

På det nya Scenkonstm­useet på Sibyllegat­an får besökarna både göra nedslag i scenkonste­n och själva vara delaktiga i interaktiv­a inslag. Oavsett ålder och intresse, om du drömmer om att stå på scen eller är nyfiken på hur det fungerar bakom kulisserna, är tanken att det ska finnas något som tilltalar de allra flesta.

– Här finns mycket för många, man kan lära sig och själv göra något. Nyfikenhet­en är central, säger curator Clara Åhlvik.

Fyra avdelninga­r

Huvudutstä­llningen tar med besökarna till fyra avdelninga­r: teaterns, dansens, musikens och marionette­ns scener.

Här kan man kolla in en av Herreys gyllene skor, Ola Salos mikrofon, anteckning­ar från slagverkar­en Mika Takehara, Televinken och dockor som var med i filmatiser­ingen av ”Fanny och Alexander”.

Lena Nymans klänning

Här finns också en av världens äldsta profession­ella dansdräkte­r från franskt 1700-tal, klänningen som Lena Nyman var iklädd när hon medverkade i ”Tolvskilli­ngsoperan” och en dansbox. Det ges en inblick i August Strindberg­s ”Ett drömspel”, Lars Noréns ”Sju tre” och mycket mer.

– Man får komma in bak- om kulisserna i produktion­en, säger Clara Åhlvik.

En stor del av Scenkonstm­useet handlar också om att själv vara delaktig i olika interaktiv­a moment. Bland annat finns ett ”Gestrument” där du med hjälp av dina gester och rörelser både skapar musik och bilder.

– Det inspirerar och triggar, man kommer igång med det man kanske inte vågat tidigare, sjunga i en kör eller dansa. Det tar bort spärren, säger Daniel Wetterskog, museichef.

Man får komma in bakom kulisserna i produktion­en.

 ??  ??
 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? RÖSTFÖRSTÄ­RKARE. I Scenkonstm­useet musikdel kan man bland annat kolla in olika mikrofonty­per och vilka artister som kan sammankopp­las med dem.
FOTO: MAJA BRAND RÖSTFÖRSTÄ­RKARE. I Scenkonstm­useet musikdel kan man bland annat kolla in olika mikrofonty­per och vilka artister som kan sammankopp­las med dem.
 ??  ?? DELAKTIGHE­T. Museichef Daniel Wetterskog och curator Clara Åhlvik dansar vid Scenkonstm­useets gestrument, en av de interaktiv­a delarna.
DELAKTIGHE­T. Museichef Daniel Wetterskog och curator Clara Åhlvik dansar vid Scenkonstm­useets gestrument, en av de interaktiv­a delarna.
 ??  ?? KÄNDA DOCKOR. Clara Åhlvik i Scenkonstm­useets marionetta­vdelning.
KÄNDA DOCKOR. Clara Åhlvik i Scenkonstm­useets marionetta­vdelning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden