Mitt i Vasastan

Så fixar gravida Lina sittplats i kollektivt­rafiken

- Filippa Rogvall

Lina Stålhane har en idé som kan göra det lättare för gravida att få sittplats i kollektivt­rafiken.

Våra artiklar om hyfs i koll ektivtrafi­ken har väckt många reaktioner. Lina Stålhane, som är gravid i nionde månaden, åker till vardags buss mellan sin lägenhet på Kungsholme­n och jobbet på Södersjukh­uset. Hon tycker inte att folk lämnar plats för de som behöver sitta.

– Det är aldrig någon som reser sig upp för mig. Jag har flera kompisar som säger att de inte heller fick någon respekt när de har varit gravida, säger hon.

Hittade den i London

I höstas var Lina Stålhane i London. När hon skulle åka tunnelbana delade deras motsvarigh­et till SL, Transporta­tion for London, ut gratis pins med texten ”Baby on board” att sätta på jackan. Budskapet gick hem direkt.

– Folk såg den och gav jättemycke­t extra hänsyn. De reste sig och var väldigt artiga, även om jag bara skulle åka en station. Det var till och med folk som hjälpte mig med väskan i trapporna, säger Lina Stålhane.

”Funkar i Stockholm”

Hon tror att en liknande knapp skulle fungera bra även i Stockholms kollektivt­rafik.

– Jag tror att folk bara är blyga och rädda för att göra bort sig genom att anta att någon behöver sitta. Jag var i femte månaden då och var inte uppenbart gravid, man hade absolut kunnat tro att jag bara var lite tjock. En knapp skulle tydligt signalera att man vill sitta, det skulle funka för äldre också, säger hon.

Claes Keisu på SL:s presstjäns­t är positiv till förslaget.

– Det låter som en jättebra idé. Alla initiativ som gör att de som behöver sittplats på tunnelbana, pendel och bussar kan få det är bra naturligtv­is. Vi tycker att man ska resa sig, säger han.

Funderar på kampanj

En som redan lanserat en gravid-pin är Fredrik Holmberg, som säljer sin knapp ”Bebis på väg” i en webbutik. Men om SL själva ska lansera en knapp återstår att se.

– Det är inget som vi har diskuterat ännu, men det kanske tål att tänkas på. Däremot har vi egna kampanjer ibland där vi uppmanar folk att resa sig, säger Claes Keisu.

Det var till och med folk som hjälpte mig med väskan i trapporna.

 ??  ??
 ?? FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA ?? OUPPFOSTRA­DE? Lina Stålhane tycker att folk sällan reser sig för gravida i Stockholms kollek
tivtrafik.
FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA OUPPFOSTRA­DE? Lina Stålhane tycker att folk sällan reser sig för gravida i Stockholms kollek tivtrafik.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden