Mitt i Vasastan

Nu är det lönlöst att protestera mot Norra tornen

Otto Milde tröttnade på att grannarna klagade på att Zina satt och tiggde utanför Konsum på Bondegatan. För att uppmärksam­ma hennes utsatta situation bytte han plats med henne en kväll och hoppades att fler ska ta efter. Och så blev det.

- Filippa Rogvall

Otto Milde går förbi Zina nästan dagligen. Hon har suttit utanför Coop Konsum på Bondegatan till och från sedan vintern 2014. Han tycker att attityden mot romska tiggare har blivit hårdare den senaste tiden.

– Allt fler i området har klagat på att Zina stör eller är i vägen. Jag börjar bli orolig för att humanismen sakta men säkert försvinner från vårt samhälle, säger Otto Milde.

Synliggöra rasism

Förra helgen fick han idén att själv sätta sig på hennes plats utanför Konsum och tigga och under måndagskvä­llen satte han sig.

– För mig handlar det om att synliggöra strukturel­l rasism och hur vi ser på våra medmännisk­or. Jag förklarade idén för Zina som verkade väldigt glad över att få ta ledigt en kväll, säger Otto Milde.

På sin Facebook har han lanserat hashtagen #jagsitteri­stället för att uppmuntra fler över hela Stockholm att ta ett pass åt tiggaren utanför sin lokala butik. Själv är han väldigt nöjd med kvällen, och alla pengar han fick in ska han ge till Zina.

– Det gick jättebra, även om det var lite obehagligt. En del ignorerade mig eller fnös till, men många hajade till och stannade för att prata en stund. Det mest rörande var alla skolbarn som tog pengar ur egen ficka för att ge till Zina, säger Otto Milde.

En av de som stannade till vid Otto på måndagskvä­llen var pappaledig­a Björn Andersson.

– Att se en medelålder­s vit man sitta här gör mig lycklig. Det kommer så mycket hat från den gruppen annars. Jag skulle faktiskt kunna tänka mig att göra samma sak, säger han.

Förra veckan stod ett par poliser och pratade med Zina när Otto Milde gick förbi.

– Min bild var att de försökte få henne därifrån. Hon verkade väldigt upprörd. De hade lappar på rumänska med ett nummer till ett härbärge, säger han.

Inte förbjudet

Robert Kindroth, kommunpoli­s på Södermalm, berättar att polisen måste informera om ordningsla­gen när någonting hindrar framkomlig­heten på gator och torg.

– Det kan ju bli missförstå­nd, jag kan inte svara för varje tillfälle men vi vill vara så schysta vi kan. Vi får mycket klagomål på skyltar, marschalle­r och även tyvärr de som sitter och tigger en längre tid. Det är inte förbjudet att tigga men det kan hända att någon snubblar över dem, säger Robert Kindroth.

Märker ni någon effekt av att ni säger till?

– Problemen kvarstår ju, de sätter ju sig ner igen. Jag förstår det etiska dilemmat i det här, men som polis så måste man vara grå och trist och informera så bra vi kan.

I veckan spred sig aktionen. Södermalms­bon Liv Elf-Karlén satte sig utanför Coop Vintertull­en istället för Mario som annars brukar sitta där.

Jag börjar bli orolig för att humanismen sakta försvinner från vårt samhälle.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? TOG ZINAS PLATS. Många förbipasse­rande hajade till av Otto Mildes aktion. Mest rörd blev Otto över att många barn kom fram och gav pengar.
FOTO: MAJA BRAND TOG ZINAS PLATS. Många förbipasse­rande hajade till av Otto Mildes aktion. Mest rörd blev Otto över att många barn kom fram och gav pengar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden