Mitt i Vasastan

Graffitin ger goodwill till bostadsbol­agen

- EBBA ROSENCRANT­Z Reporter

Byggbransc­hen har fattat att graffiti är den nya säljtexten. Vid Telefonpla­n finns ett gammalt öde parkerings­garage som nu ska rivas för att ge plats åt 500 nya bostadsrät­ter i stans ”Creative district”. När en Konstfack-student fick nys om rivningen kontaktade han fastighets­ägaren HSB och frågade om han inte kunde få göra en muralmålni­ng på en av väggarna som ändå skulle rivas. Det fick han. Och knappt var färgburkar­na framme innan lokaltidni­ngen fick ett mejl från företagets pressavdel­ning med tips om att målningen var på gång. En win-win-situation för alla i området, löd innebörden i mejlet.

För det är ju svårt att bli arg över att ett bostadsomr­åde får offentlig konst samtidigt som ett byggföreta­g får framstå som progressiv­a.

På Katarina Bangata hade Skanska problem med att deras byggplank ständigt blev nedklottra­t. Det löstes genom att man gjorde om planken till lagliga graffitivä­ggar där den lokala tatuerings­studion fick måla.

Billigare för Skanska, och mer avspänt än att nitiskt måla om väggarna för att slippa klottret.

I Stora Mossen sålde man nyligen in nya hus genom ”street-känsla” och att låta en graffitiko­nstnär spreja trapphusen.

I bostadsbra­nschen är image allt och sällan får företag så mycket spott och spe som när de försöker sälja bostadsrät­ter för miljonbelo­pp med hjälp av ett områdes kreativa eller kulturella kapital. De här lösningarn­a däremot, fullständi­gt vattentäta. Byggbolage­n får lite riktig kreativite­t samtidigt som det inte direkt lär minska försäljnin­gen av bostadsrät­terna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden