Mitt i Vasastan

Utgång tas bort när nya tunnelbana­n krymper

- Andreas Jennische

Utbyggnade­n av t-banan krymps något för att pressa kostnadern­a. Bland annat försvinner några uppgångar, exempelvis vid Odenplan, och ett par stationer flyttas något.

Det har gått några år sedan staten, landstinge­t, Stockholm, Nacka, Solna och Järfälla tecknade avtal om utbyggd tunnelbana till Arenastade­n, Barkarby och Nacka/Söderort.

Sedan dess har planering och utredning gått på högfart – och de beräknade kostnadern­a ökat.

Nu har projektet krympts för att hålla kostnadern­a på en mer rimlig nivå. Antal nya stationer ska fortfarand­e bli tio, men några uppgångar har fått stryka på foten, bland annat den på södra sidan av Karlbergsv­ägen, vid Odenplan, och spårdragni­ngen har justerats något på vissa håll.

Tre nya avtal

I de tre nya genomföran­deavtalen (ett per linje) som berörda kommuner, stat och landsting nu ska skriva på har det också gjorts justeringa­r både när det gäller tunnlarnas storlek och stationern­as tekniska utformning.

– I och med de här avtalen kan vi gå från det som varit en lång utredning till det vi kan kalla själva byggfasen. Det känns skönt att vi tar ett kliv framåt på det här tydliga sättet, säger Kristoffer Tamsons (M).

”Optimering­sarbetet” har resulterat i att den beräknade kostnaden för nya tunnelbana­n, exklusive nya tåg, nu ligger på drygt 20 miljarder kronor.

– Och då har vi kvar 1,7 miljarder kronor kvar i en så kallad kostnadsre­serv, säger Tamsons.

Byggstarte­n för tunnelbana­ns nya sträckning­ar väntas till 2018-2019.

 ??  ?? på bussen?
sig för äldre på tunnelbana­n?
Hör av er till oss och berätta om era erfarenhet­er av stockholma­rnas beteende i kollektivt­rafiken!
Mejla på info@direktpres­s.se, eller kontakta oss på sociala medier.
på bussen? sig för äldre på tunnelbana­n? Hör av er till oss och berätta om era erfarenhet­er av stockholma­rnas beteende i kollektivt­rafiken! Mejla på info@direktpres­s.se, eller kontakta oss på sociala medier.
 ??  ?? TIO NYA STATIONER. unnelbana ska byggas ut med totalt tio stationer och två mil spår.
TIO NYA STATIONER. unnelbana ska byggas ut med totalt tio stationer och två mil spår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden