Mitt i Vasastan

Söders succémetod mot snatteri till Norrmalm

- Elina Lundberg Mimmi Epstein

Butikerna har minskat sina förluster med miljoner och stölderna i affärerna har minskat rejält på Söder. Strategin att prata med snattare i butiken sprids nu till Norrmalm.

I början av förra året drog Södermalms­polisen igång ett samarbete med 15 butiker på Söder för att hjälpa affärerna med deras stora problem med stölder och snatterier. Målet är att förebygga brott genom att prata med som är på väg att sno något redan inne i affären och be snattaren lägga varan i korgen, istället för att gripa tjuven utanför affären.

Det sparar tid både för butikspers­onalen, som slipper bevaka en gripen gärningsma­n på lagret i timmar i vän- tan på polisen, och för polisen. De har lagt mycket resurser på att åka till affärerna för att ta in snattare som vet att de sällan får något allvarligt straff.

Märkbar skillnad

Ett år efter projektets start syns en stor skillnad i statistike­n över anmälda stölder i butikerna. De har minskat med nästan 30 procent, från 1 250 stycken år 2015 till 885 år 2016.

Nu ska polisen på Norrmalm, där butiksstöl­der också är ett problem, följa Söders succéexemp­el.

– Vi kommer att träffas i mitten av februari för att prata om hur vi skulle kunna genomföra projektet på Norrmalm. Samtliga kommunpoli­ser på Norrmalm, Kungsholme­n och Öster- malm är inbjudna för att lyssna på hur Söder har jobbat med projektet, säger Måns Gauffin, kommunpoli­s på Norrmalm.

Facket kritiskt

Fackförbun­det Handels har varit mycket kritiska till att anställda ska prata med snattare och har varnat för att det kan leda till våldsamma och farliga situatione­r.

Men enligt fackförbun­det så har man inte fått in ett enda fall på Söder där anställda tyckt att arbetet varit farligt eller problemati­skt. Trots det har facket inte ändrat inställnin­g.

– Att konfronter­a kunder i butik skulle snabbt kunna leda till en mycket obehaglig situation för de anställda. Det vore önskvärt om polisen kontaktade oss och frågade oss vad vi tycker, säger Krister Colde, arbetsmilj­öombudsman på Handels.

Men Linda Gunnarsson, butikschef på Hemköp i Skanstull, delar inte fackets bild.

– Jobbar man proaktivt blir det inte lika aggressivt. Nu kan vi på ett bra och lugnt sätt avvärja situatione­rna utan att det blir en dramatik. Vi har färre incidenter och en lugnare tillvaro, säger hon.

 ?? FOTO: LINDA GREN ?? NÖJDA. Poliserna Fredrik Kaati och Thobias Rydberg jobbar med att minska snatteriet i butiker på Södermalm och tycker arbetet så här långt har varit framgångsr­ikt.
FOTO: LINDA GREN NÖJDA. Poliserna Fredrik Kaati och Thobias Rydberg jobbar med att minska snatteriet i butiker på Södermalm och tycker arbetet så här långt har varit framgångsr­ikt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden