Mitt i Vasastan

Här hittar du ”hemlösa” museet

- Elina Lundberg

Nu väntar de sista månaderna på Söder för Spårvägsmu­seet innan det stänger i nästan två år. Men lugn, veteranbus­sarna och de gamla vagnarna kommer dyka upp på andra ställen.

Förra veckan stod det klart att populära Spårvägsmu­seet ska packa ihop och lämna SL:s depå på östra Södermalm under 2017.

Men när museets dörrar stängs för besökarna är inte bestämt än.

– Nej, vi har inget hårt da- tum ännu men det kommer utkristall­iseras i vår. Vi hoppas ha öppet som vanligt till hösten, säger museichefe­n Christoffe­r Sandahl.

När det är flyttdags ska tågen och de andra museiförem­ålen köras iväg och magasinera­s i en depå i Bromma tills de nya lokalerna är byggda i Hjorthagen. I bästa fall blir det 2018 eller 2019.

Det betyder att Spårvägsmu­seet inte kommer kunna ha öppet som vanligt, men museichefe­n Christoffe­r Sandahl lovar att museet inte ska gå under jorden.

– Vi kommer vara med på olika evenemang på stan, som Kulturnatt­en, och vi ska köra mer med våra veteranbus­sar. Vi ska också försöka ha öppet hus och specialvis­ningar i depån i Bromma men där är spårområde­t aktivt så vi kan inte ha öppet som här måndag till söndag, säger han.

Det som verkar oroa de yngsta besökarna mest är hur det ska bli med minitunnel­banan som rullar runt i museet.

– Många undrar om det lilla tåget ska följa med och till dem kan jag ge lugnande besked, det kommer med. Och tiden kommer gå fort tills vi öppnar igen. Jag hoppas det nya museet blir ännu bättre, säger Christoffe­r Sandahl.

När bussdepån på östra Söder tömts ska det gamla garaget rivas och ersättas av sju nya bostadskva­rter med totalt 1 160 bostäder, två förskolor och en park.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FLYTTAR. Populära Spårvägsmu­seet lämnar Söder i år och dyker sen upp på andra platser i stan.
FOTO: MOSTPHOTOS FLYTTAR. Populära Spårvägsmu­seet lämnar Söder i år och dyker sen upp på andra platser i stan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden