Mitt i Vasastan

Staden: Därför kan Norra tornen (typ) inte stoppas

- Mimmi Epstein

Det högsta av de två Norra tornen i Hagastaden har åter överklagat­s av Luftfartsv­erket. Men enligt staden kan i princip inget stoppa den 120 meter höga byggnaden.

Turerna kring Norra tornen fortsätter. Men bara på skrivborde­t, för tornen kommer med största sannolikhe­t att byggas menar stadsbyggn­adskontore­t som också tröttnat på alla frågor om tornens framtid.

Här är bakgrunden: Det första bygglovet för det högsta av tornen, det 120 meter höga Innovation­en, godkän- des men överklagad­es av privatpers­oner och Luftfartsv­erket (LFV) ända upp till mark- och miljödomst­olen. Domstole n up p h ä v d e bygglovet då det var planstridi­gt och inte hade kungjorts och grannehört­s, det vill säga att grannar eller andra sakägare som berörs informeras och får möjlighet att yttra sig.

Det som stred mot detaljplan­en var i stort sett ett teknikutry­mme, några räcken och en kran på taket – som gjorde byggnaden snäppet för hög.

Stadsbyggn­adskontore­t fick snart en ny reviderad och planenlig bygglovsan­sö- kan som godkändes och vann laga kraft i somras.

Trots at t det s e nare bygglovet vunnit laga kraft fortsatte processen med den t i di ga r e , pl a ns tr i di g a , bygglovsan­sökan efter önskan från byggherren.

Stadsbyggn­adskontore­t godkände även ”den gamla” ansökan som nu hade gått rätt till. Och det är det här beslutet som LFV passar på att överklaga.

Så för att säga allt med en mening: Det som nu hänger löst är ett teknikutry­mme, de där räckena och en kran på taket.

 ?? ILLUSTRATI­ON: OMA/OSCAR PROPERTIES ?? KOMMER ATT BYGGAS. Innovation­en, till höger, har ett bygglov som vann laga kraft i somras.
ILLUSTRATI­ON: OMA/OSCAR PROPERTIES KOMMER ATT BYGGAS. Innovation­en, till höger, har ett bygglov som vann laga kraft i somras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden