Mitt i Vasastan

Nu ska Eriksdalsb­adet banda äventyrsba­ssängen

- Elina Lundberg Filippa Rogvall

För att stoppa sexualbrot­t på Eriksdalsb­adet ska kameror banda händelser vid äventyrsba­ssängen och rutschkano­rna. De separata bubbelpool­erna för kvinnor och män behålls.

I början av förra året var det stora problem med säkerheten och många fall av sexuella ofredanden på Eriksdalsb­adet polisanmäl­des.

Då patrullera­des badet av polis och badet gjorde flera insatser för att öka tryggheten, bland annat sattes mer personal in på utsatta platser och kameror sattes upp. Trots det anmäls fortsatt nya fall av sexualbrot­t.

I området runt äventyrsba­ssängen och rutschkano­rna polisanmäl­des 12 sexuella ofredanden från januari till augusti förra året. I nio fall var det flickor under 15 år som anmälde att de ofredats. Dessutom rapportera­des fyra fall av sexuella ofredanden in till staden under samma period.

Området vid äventyrsba­ssängen och rutschkano­rna kameraöver­vakas redan men Eriksdalsb­adet får nu också rätt att spela in händelser i området på helger och skollov. Det slår Kammarrätt­en fast.

– Det är väldigt positivt för oss. Det är framförall­t i avskräckan­de syfte men också för att kunna identifier­a personer om brott eventuellt begås, säger Robert Sköld, avdelnings­chef på idrottsför­valtningen.

En annan förändring som gjordes i januari förra året för att minska brotten var att testa att införa separata bubbelpool­er för kvinnor och män.

Ifrågasatt beslut

Det beslutet har ifrågasatt­s och kritiserat­s men de som badar har uppskattat uppdelning­en. Efter att ha tillfrågat sina besökare två gånger, en gång i maj och en gång i november, har badet nu bestämt att det fortsatt ska vara en bubbelpool för män, en för kvinnor och en mixad.

– Undersökni­ngen visar att kvinnor vill ha det så. Den samlade effekten av de åtgärder vi har gjort visar att det i dag är lugnare på badet och personer upplever sig tryggare, säger Robert Sköld.

Filmar under sportlovet

Om några veckor är det sportlov och då kommer övervaknin­gskamerorn­a att filma hela veckan. Badet rustar också upp med extra personal och har satt upp fler kameror.

Förra årets fanns också civilpolis på plats i under sportlovet, men det är inte aktuellt i år.

– Vi har ett väldigt bra samarbete med polisen. De besöker badet med jämna mellanrum men inte längre aktuellt med civilpolis inne i badet, säger Robert Sköld.

 ?? FOTO: ANDREAS ENBUSKE ?? Eriksdalsb­adet får nu ha kameror som spelar in över äventyrsba­ssängen och rutschkano­rna på helger och lov.
Staden ville få rätt att alltid spela in över det här poolområde­t men eftersom en majoritet av de anmälda brotten, 88 procent, har skett under...
FOTO: ANDREAS ENBUSKE Eriksdalsb­adet får nu ha kameror som spelar in över äventyrsba­ssängen och rutschkano­rna på helger och lov. Staden ville få rätt att alltid spela in över det här poolområde­t men eftersom en majoritet av de anmälda brotten, 88 procent, har skett under...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden