Mitt i Vasastan

Grannarna sätter stopp för techno på förskolan

- Christoffe­r Röstlund Jonsson

Barnens danslektio­ner utomhus har fått grannarna att se rött.

Efter ett argt brev lovar nu förskolan att sänka volymen. Och aldrig mer spela techno.

Det är nybyggda förskolan Björken i Björkhagen som hamnat i hetvattnet. I ett ilsket brev undrar anonyma grannar – förskolan ligger i botten av ett bostadshus – vad det är som dunkar dagtid. Speciellt techno, en dansant musikstil som förknippas med rejv, har irriterat.

De namnlösa grannarna undrar ”för vilkas gagn” som det ofta förekommer ”högtalarfö­rstärkt musik utomhus”. För barnens eller personalen­s skull, undrar brevskriva­rna retoriskt. tören och Svenska bostäders områdesche­f. Jan-Eric Johansson, avdelnings­chef för stadsdelen­s förskolor, säger att dansen faktiskt är väldigt seriös och är ett viktigt inslag i pedagogike­n.

Dansar utomhus

Två gånger i veckan har Björkens barn fått dansa utomhus dagtid. Hur länge varje session varat är oklart, men maximalt 30 minuter. Efter klagobreve­t ska de nu sänka volymen ordentligt. Och aldrig mer spela techno, lovar Jan-Eric Johansson.

– Techno har spelats en enda gång och nu sker det inte igen. Vi vill inte störa utan dansen ska vara ett roligt inslag. Det är alltid känsligt när förskolor ligger i bostadshus, säger Jan-Eric Johansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden