Mitt i Vasastan

Här vill Stockholm bygga för OS

- Michael Toll & Clarence Frenker

Ett vinter-OS i Stockholm ska vara ”ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart”.

Det säger finansborg­arrådet Karin Wanngård (S) som vill att staden ansöker om vinterspel­en 2026.

Ett 14 dagar långt OS med 16 sporter, 100 discipline­r och 2 200 tävlingsak­tiva följt av ett tio dagar långt paralympic­s med 750 tävlande. Så ser planen ut när Stockholm nu vill ansöka om vinter-OS 2026.

– Stockholm är en evenemangs­tad. Stora evenemang likt OS skapar otroligt mycket jobb, tillväxt och rullning i ekonomin som vi verkligen behöver, säger Stockholms f i nansborgar r å d Kar i n Wanngård (S).

Enligt henne skulle ett OS vara viktigt för staden ur marknadsfö­ringssynpu­nkt.

– Vi skulle bli synliga i hela världen, säger hon.

Kostnadern­a beräknas uppgå till 13, 6 miljarder, varav tre miljarder ska betalas av Stockholms stad. Ett arrangeman­g i Stockholm är dock förenat med vissa krav.

– Ska det arrangeras OS i Sverige ska det vara ekono- misk, ekologiskt och socialt hållbart, säger Karin Wanngård.

Utredninge­n presentera­r nio platser i Stockholm där arrangeman­gen skulle kunna äga rum.

– Stockholm är en fungerande evenemangs­stad. Vi arrangerar ett stort antal arrangeman­g varje år, vilket stockholma­rna gillar, säger Jesper Ackinger, ansvarig för utredninge­n.

– Vi har en hållbar och tolerant profil, vi har god tillgång till befintliga anläggning­ar och bra infrastruk­tur. Stockholm växer och staden måste bygga ut sin service. Det här kan samköras med OS, säger han.

Senast i januari 2018 ska en ansökan vara inlämnas till IOK. Innan dess ska utredninge­n ut på remiss. Regeringen fattar beslut om Sverige ska göra en ansökan.

Men beskedet splittrar majoritete­n. Vänsterpar­tiet och Feministis­kt initiativ säger nej till en OS-ansökan. Opposition­en är försiktigt positiva till att ansöka om OS, men med brasklappe­n att det inte får kosta skattebeta­larna något.

 ??  ?? SKIDCENTER. Här är skiss från Botkyrka kommun som visar hur en OS-stadion i Hamra grustag skulle kunna se ut.
SKIDCENTER. Här är skiss från Botkyrka kommun som visar hur en OS-stadion i Hamra grustag skulle kunna se ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden