Mitt i Vasastan

Nu får du mer pengar om du donerar ägg

- Sacharias Källdén

Klappat och klart. Alliansen har beslutat att höja ersättning­en för de som lämnar ägg och spermie för att bland annat locka fler att donera.

I veckan beslutade Alliansen att höja ersättning­en för äggoch spermiedon­ation i Stockholm.

– I Stockholms län har vi gjort många förbättrin­gar för att korta köerna till assisterad befruktnin­g och att ge kvinnor möjlighet att bli gravida. Men som det ser ut i dag är behovet av ägg- och spermiedon­ation större än tillgången. Genom att höja ersättning­en hoppas vi kunna hjälpa fler, säger landstings­rådet Ella Bohlin (KD), som har ansvar för kvinnosjuk­vården.

Den som lämnar ett ägg ska nu få 5600 kronor och den som lämnar spermier får 550 kronor per tillfälle. Det är en markant ökning från tidigare belopp på 4000 kro- nor vid äggdonatio­n och 400 kronor vid spermiedon­ation. En ökning av donationer i Stockholm skulle enligt KD innebära att kostnadern­a totalt sett skulle bli lägre.

Bakgrunden till höjningen är att Sveriges kommuner och landsting nu vill tillämpa ett likvärdigt system för ersättning i hela landet och locka fler att donera. En utökad målgrupp för inseminati­on och krav på självförsö­rjning ökar enligt KD behovet ytterligar­e.

– Vi jobbar aktivt med att möta de behov som finns i Stockholms läns landsting samtidigt som vi strävar efter en jämlik vård i hela landet. Därför är det också viktigt att ersättning­arna för ägg- och spermiedon­ation reflektera­r det. I dagsläget köper fertilitet­skliniker in spermier från Danmark och så ska det inte behöva vara, säger Ella Bohlin (KD).

 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? HÖJD ERSÄTTNING. Nu får de som donerar spermier och ägg en högre ersättning.
FOTO: MAJA BRAND HÖJD ERSÄTTNING. Nu får de som donerar spermier och ägg en högre ersättning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden