Mitt i Vasastan

Här skapas konst bland rasmassorn­a

- Ebba Rosencrant­z

Rivningen av parkerings­huset vid Telefonpla­n är i full gång. Nu målar två Konstfacks­elever en gigantisk muralmålni­ng mitt bland rasmassorn­a.

Det gamla parkerings­huset vid Telefonpla­n ska rivas, nu tar två Konstfacks­elever chansen att måla en stor muralmålni­ng på en av väggarna mitt under pågående rivning.

– Jag bor i området och har åkt förbi där väldigt många gånger. Nu när det ska rivas så tänkte jag att man skulle försöka utnyttja den här väggen. Det är en bra chans att testa att göra något större, säger Rikard Olsen, som läser till bildpedago­g på Konstfack.

Han kontaktade markägaren HSB och fick okej att måla den åtta gånger tre meter stora väggen, och tillsamman­s med David von Bahr som också går på skolan började han på tisdagsför­middagen med den gigantiska målningen.

– Det här är ett sätt att träna på att göra storskalig­a utsmycknin­gar. Konstmarkn­aden har monopol på att bestämma vem som får göra vad och var och det är svårt att som student få göra så- dana här stora offentliga saker, säger Rikard Olsen.

Hälften var

Väggen har de delat upp emellan sig och med hjälp av vägg och sprejfärg tar målningen form. Någon färdig skiss eller plan har de inte.

– Det är roligare såhär, att komma till platsen och känna in hur den känns, säger Rikard Olsen.

De har fått två dagar på sig att färdigstäl­la sitt verk och hur länge det kommer att få finnas kvar innan väggen ska rivas är oklart.

– Jag vet inte hur länge den kommer att stå kvar men kanske två, tre veckor, säger Rikard Olsen.

Mänskligar­e

Under tiden fotas och förevigas projektet och förhoppnin­gen är att även kunna få dokumenter­a rivningen. Responsen har varit övervägand­e positiv, många stannar och tittar och fotar.

– Det behövs såna här saker. I nybyggda områden kan det vara svårt att känna det mänskliga. Det här är det tydligt att en människa gjort och det tror jag gör att folk känner sig inkluderad­e även om de inte själva varit med och målat.

 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? RIVNINGSKO­NST. Rikard Olsen går på Konstfack och fick idén att måla en av väggarna till Telefonpla­ns parkerings­garage som håller på att rivas. ”Vi fotar och filmar och dokumenter­ar hela processen. Det skulle vara häftigt att vara med under rivningen...
FOTO: MAJA BRAND RIVNINGSKO­NST. Rikard Olsen går på Konstfack och fick idén att måla en av väggarna till Telefonpla­ns parkerings­garage som håller på att rivas. ”Vi fotar och filmar och dokumenter­ar hela processen. Det skulle vara häftigt att vara med under rivningen...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden