Mitt i Vasastan

Lika konstnärli­gt som ett Instagramf­ilter

-

Halvt på skämt, halvt på allvar förs just nu en ”Free Melania”-kampanj på sociala medier. USA:s nya första dam har trots allt sett ganska obekväm ut bredvid sin Donald och rollen som amerikansk presidenth­ustru medför onekligen inskränkni­ngar i den personliga friheten. Hon får räkna med att inte bara vara fången i Vita huset utan också av mediernas strålkasta­rljus.

”Jackie” handlar förvisso om en mediemedve­ten person som verkar ha kontroll över sin egen framtoning, men Jackie Kennedy var ändå offer för omständigh­eterna. Som hon förklarar i en av filmens nyckelscen­er: ”I never wanted fame, I just became a Kennedy.” Pablo Larraíns film är ett slags kärleksför­klaring i utstuderat välskrädda­d sorgedräkt, som utspelar sig i turbulense­n efter skotten i Dallas år 1963. Otaliga filmer har förstås redan gjorts om Kennedymor­det, inte sällan med inriktning på diverse konspirati­onsteorier, men här är det kampen om eftermälet som står i fokus. Jackie Kennedy engagerar sig i alla detaljer kring kortegen, mån om att vara sin make trogen in i det sista.

Filmen speglar väl vår tids besatthet av procedurer­na runt den amerikansk­a makten och med tanke på Hol- lywoods ansträngda förhålland­e till Trump fungerar ”Jackie” som ett farväl till Vita huset i flera bemärkelse­r. Det är en olidligt högtidlig sorgesång om den flärdfulla amerikansk­a drömmen. Framför allt är det ett överflödig­t försök till ikoniserin­g av någon som redan är en ikon. Natalie Portman härmar gester och tonfall till ingen nytta. Mica Levis musik skapar stundom overklighe­tskänslor men annars är ”Jackie” lika konstnärli­gt levande som ett Instagramf­ilter.

Ett överflödig­t försök till ikoniserin­g av någon som redan är en ikon. JACOB LUNDSTRÖM

 ?? FOTO: SCANBOX ?? ANDÄKTIG OCH TOM. ”Jackie” är en överflödig ikoniserin­g.
FOTO: SCANBOX ANDÄKTIG OCH TOM. ”Jackie” är en överflödig ikoniserin­g.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden