Mitt i Vasastan

Billigare att stå i rekordlång kö

Bostadskön är längre än någonsin. Nu sänks köavgiften från och med i maj.

- Clarence Frenker

Vid årsskiftet stod 556 000 personer i Stockholms bostadskö. Det är det högsta antalet någonsin och enligt prognosen kommer kön fortsätta växa de kommande åren.

– Den har ökat stadigt från år till år. De senaste åren har den ökat med 8-9%, säger Marika Nordström, marknadsch­ef för Stockholms bostadsför­medling.

Det höga köantalet innebär också att avgiften nu sänks. Detta då ett kommunalt bolag inte får gå med vinst. Från och med maj kommer det alltså i stället kosta 200 kronor per år att behålla sin plats i kön.

Marika Nordström tror dock inte att det kommer påverka intresset för att ställa sig i kön.

– Sänkningen handlar om tio kronor. Jag vet inte om det kommer öka inflödet så väldigt, säger hon.

Frågan huruvida kösiffran vittnar om en ökad efterfråga­n eller inte råder det delade meningar om. Enligt Marika Nordström är endast 14 procent av de köande aktiva sökanden. Många, menar hon, ställer sig också i kön för eventuella framtida behov av en hyresrätt.

Hon ser dock positivt på inflödet av bostäder till bostadsför­medlingen – både från privata och kommunala aktörer.

– Vi utökar hela tiden vårt samarbete och får stadigt in fler bostäder varje år. Vi jobbar hela tiden med att knyta till oss fler fastighets­bolag vilket ger resultat. Men man ska komma ihåg att vi inte bygger bostäder. Vi gör det bara enklare att förmedla de som är lediga då vi samlar allt på en och samma plats, säger Marika Nordström.

Sänkningen handlar om tio kronor.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? 556 000 PERSONER. Så många stod i Stockholms bostadskö vid årsskiftet och enligt prognosen kommer kön fortsätta växa de kommande åren.
FOTO: MOSTPHOTOS 556 000 PERSONER. Så många stod i Stockholms bostadskö vid årsskiftet och enligt prognosen kommer kön fortsätta växa de kommande åren.
 ?? FOTO: ANDREAS ENBUSKE ?? POSITIVT. Trots rekordlång bostadskö ser Bostadsför­medlingen positivt på inflödet av bostäder – både från privata och kommunala aktörer.
FOTO: ANDREAS ENBUSKE POSITIVT. Trots rekordlång bostadskö ser Bostadsför­medlingen positivt på inflödet av bostäder – både från privata och kommunala aktörer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden