Mitt i Vasastan

H NG MED P EN DAG I INNERSTAN

TRYGGHETSF­RÅGA. ”Det har länge varit stökigt”

- Johann Bernövall Patrik Wirén

Vad händer en sommardag i Stockholms innerstad? Det var vad vi försökte ta reda på när vi lämnade den dammiga redaktione­n för en dag och hängde ute i verklighet­en.

Två killar som vill vara anonyma står och målar graffiti i sommarljus­et. De är föga förvånande väldigt nöjda med den lagliga väggen som splittrar politikern­a i Stockholm.

– Äntligen, kände man när väggen kom upp förra sommaren, säger en av grafittiko­nstnärerna som t ycks stormtriva­s i parken.

Lagligt och illegalt

Någon som inte delar den känslan är Christoffe­r Järkeborn (M) som sitter i Södermalms stadsdelsn­ämnd. Han och flera kollegor skrev i höstas en skrivelse som pekar på Tanto som en plats där det är alldeles för stökigt, och menar att den lagliga väggen är en faktor som förvärrat stämningen. Moderatern­a menar också att lagliga väggar gör att även det illegala klottret i området ökar.

– Vår uppfattnin­g är att en miljö som är nedklottra­d är en miljö där kriminella beteenden ökar. Där det är ordning och reda förekommer det mindre narkotikaf­örsäljning. De områden där vi ser att otrygghete­n går upp är där det finns klotter och är nedskräpat. De graffitivä­ggar vi fått på Södermalm har bara ökat problemen, säger Christoffe­r Järkeborn (M).

För att stävja stöket i Tanto vill Moderatern­a ta in kommunala ordningsva­kter som kan bidra till att få bort knark och klotter.

– Polisen klarar inte av det och då är jag beredd att finansiera så vi får ordningsva­kter.

”En knepig plats”

Polisen delar bilden av Tanto som problemati­sk, men säger samtidigt att det blivit bättre. Jonas Trolle, biträdande lokalpolis­områdesche­f på Södermalm, kallar läget för ”knepigt”.

– Det är en plats där många med missbruksp­roblematik uppehåller sig. Men de boende upplever ändå att det är lugnare. Vi har en hög bemanning där, vilket är anledninge­n till att det är lugnare. Vi jobbar dagligdags i det här området men självklart skulle vi behöva vara där ännu mer, säger han.

Njuter av sommaridyl­len

När Vi i Vasastan besöker Tantolunde­n en solig måndag strax efter lunch så lyser dock stöket med sin frånvaro. Många badar och njuter av sommaridyl­len. Eller hyr kajaker för att ta en tur i Årstaviken.

Ebba Holmberg, sommarjobb­ar med att hyra ut båtar och stortrivs:

– Det är väldigt kul och en helt ny grej för mig. Jag hade aldrig testat SUP (en slags surfingbrä­da man står och paddlar på) eller kajak innan jag började här så nu har man lärt sig det, säger hon och skrattar.

Parkbesöka­ren Alexander Eketrapp upplever inte Tantolunde­n som otrygg.

– Men det var längesedan jag hängde här på kvällstid. Så här på dagen är jag här ganska ofta eftersom jag bor i närheten, och det är väldigt trevligt.

En mysig oas för stockholma­rna eller en smältdegel av kriminalit­et? Bilden av Tantolunde­n varierar beroende vem man frågar. Vi har en hög bemanning där, vilket är anledninge­n till att det är lugnare. Vi jobbar dagligdags i det här området men självklart skulle vi behöva vara där ännu mer.

 ??  ??
 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? VÄGGEN. Den lagliga grafittivä­ggen delar Södermalms­borna itu.
FOTO: JANNIE FLODMAN VÄGGEN. Den lagliga grafittivä­ggen delar Södermalms­borna itu.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden